Eén van de piloten van de betreurde vlucht van Germanwings kon de cockpit niet meer binnen, zo blijkt uit geluidsopnames. Hoe is dat mogelijk?

Sinds de aanslagen van elf september 2001 zijn cockpits van passagiersvluchten steeds uitgerust met een codeslot. Dat slot moet voorkomen dat indringers - zoals kapers - de vlucht kunnen verstoren. Enkel de piloten zelf en het hoofd van het cabinepersoneel beschikt over de code om de deur, die enkel van binnenuit kan worden geopend, te ontgrendelen.

Wie de cockpit naar binnen wil, moet dus eerst toestemming krijgen van de piloot die in de cockpit zit. De deur proberen in te beuken heeft overigens geen zin omdat Airbussen een zwaar versterkte deur hebben met elektronische vergrendelingen.

Voor noodgevallen is er wel een speciale code beschikbaar, waardoor de deur toch van buitenaf kan worden geopend. De noodcode kan niet door de piloot zelf veranderd worden. Op de persconferentie van donderdagmiddag werd duidelijk dat de piloot hiermee wel degelijk probeerde binnen te geraken, maar dat deze pogingen door de copiloot gesaboteerd werden.