Uit geluidsopnamen blijkt dat copiloot Andreas Lubitz alleen in de cockpit zat toen vlucht 4U 9525 van Germanwings daalde en uiteindelijk crashte. 'Hij wou het vliegtuig bewust vernietigen', bevestigde de procureur. De tweede zwarte doos is nog steeds niet teruggevonden.

Brice Robin, de procureur van de Republiek in Marseille die belast is met het onderzoek naar de crash, gaf dinsdagmiddag meer uitleg over de crash van vlucht 4U 9525 van Germanwings. Op basis van de integrale transcriptie van de geluidsopnamen van de laatste dertig minuten van de vlucht, die op de dinsdag gevonden zwarte doos stonden, kon hij heel wat duidelijkheid verschaffen over de feiten.

'In de eerste twintig minuten klinkt een normaal gesprek tussen commandant en copiloot.' Vervolgens is te horen hoe commandant Patrick S. de cockpit verlaat en het bevel overlaat aan zijn 27-jarige copiloot, die alleen in de cockpit achterblijft. Snel nadien wordt door de copiloot bewust de daling ingezet.'

'Elke contactpoging genegeerd'

Vervolgens vertelt de procureur over hoe de copiloot alle mogelijke pogingen tot contact negeerde: van andere vliegtuigen, van de controletoren in Parijs... Ook is te horen hoe de commandant op de deur van de cockpit bonkt en oproept om hem terug binnen te laten, maar hoe de copiloot ook dat negeert. Pogingen om de cockpit binnen te geraken door de speciale noodcode, werden door de copiloot eveneens gesaboteerd.

'Tot het moment van de crash horen we de copiloot normaal ademhalen. Wanneer de bodem dichtbij komt, gaan alarmen af om op te trekken. Er klinkt niet de minste noodkreet vanuit de cockpit.' Pas in de laatste momenten voor de crash is geroep te horen van de passagiers. De bemanning en de buitengesloten commandant hebben tijdens de laatste minuten voor de crash op de cockpitdeur gebonkt.

'Geen terroristische daad'

Volgens de procureur is de meest waarschijnlijke piste dan ook dat de copiloot het vliegtuig moedwillig liet neerstorten. Maar volgens de procureur is er 'geen indicatie dat het om een terroristische daad gaat'. Uiteindelijk kwamen alle 150 inzittenden om het leven.

De procureur liet ook nog weten dat de tweede zwarte doos, die vluchtdata bevat, nog steeds niet is teruggevonden.

Om 14.30 uur geven Lufthansa-topman Carsten Spohr en Thomas Winkelmann, woordvoerder van het Germanwings-bestuur, ook meer informatie op een tweede persconferentie.