De manifestatie, die van 11.30 uur tot 12.30 uur duurde, kaderde in de internationale campagne ‘Our land our business’. Enkele niet-gouvernementele organisaties stelden de betrokkenheid van de Wereldbank aan de kaak bij het inpikken van landbouwgrond van kleine boeren ten bate van de industriële landbouw.

‘De functie van de Wereldbank is het financieren van ontwikkeling’, aldus Stéphane Desgain van de Franstalige vleugel van 11.11.11. ‘De Wereldbank loopt achter. Ze herkauwt oude recepten. Ze denkt dat ontwikkeling op industriële landbouw moet steunen, maar die is weinig productief vergeleken met familiale landbouw, schept weinig banen en veroorzaakt armoede in niet-geïndustrialiseerde regio’s. Grote gebieden moeten ervoor ontbost worden en ze vernietigt de bodem.’

Parallel met de conferentie van de Wereldbank houden sociale en boerenorganisaties nog tot zaterdag een wereldforum in Tunis, onder meer over hoe de krachten gebundeld kunnen worden in de strijd voor de toegang tot grond en water.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in