‘Inwoners hoorden doffe knal’
In de regio is intussen en ware ontplooiing bezig van hulpverleners, pers en nabestaanden van slachtoffers, onder een streng waakzaam oog van de politie. Alles wordt afgeschermd, journalisten komen nergens bij. Foto: ap

‘Het leek op dynamiet.’ De Standaard-journaliste Ine Roox sprak met enkele getuigen van de laatste momenten van Germanwings vlucht 4U 9525. Nu is het wachten tot de families van de slachtoffers aankomen.

Inwoners van Prads-Haute-Bléone zagen hoe een vliegtuig dinsdagvoormiddag hoogte verloor en van de normale route afweek. Er volgde een dof geluid, gelijkend op dynamiet, dat in de regio frequent gebruikt wordt. Het was dus pas toen het nieuws van de vliegtuigcrash het dorp bereikte, dat de realiteit tot de inwoners doordrong.

In de regio is intussen en ware ontplooiing bezig van hulpverleners, pers en nabestaanden van slachtoffers. Dat alles gebeurt onder een streng waakzaam oog van de politie. Alles wordt afgeschermd, journalisten komen nergens bij.

Om 14 uur wil men beginnen met het afnemen van DNA-stalen van nabestaanden, om de stoffelijke resten van de slachtoffers te kunnen identificeren. Daar worden verschillende sport- en jeugdcentra voor gebruikt, waar onbevoegden meer dan 100 meter uit de buurt moeten blijven. Rond dat uur wordt ook de president verwacht.

Voorts wordt deze middag ook werk gemaakt van psychologische eerstelijnsbijstand voor de hulpverleners die als eerste bij de plek des onheils waren. Daarvoor zullen gespecialiseerde teams ingezet worden die ook opereerden na de crash van de concorde in Parijs in 2000 en bij de tsunami in zuidoost Azië in 2004.

Intussen is ook de hoop op overlevenden opgegeven. Alles wordt nu in het werk gesteld om de bergingswerken zo veilig mogelijk te laten verlopen, want de airbus crashte in een erg onherbergzaam gebied. Voorlopig konden hulpverleners enkel nog maar per kabel naar beneden via een helikopter.