Zwitserse rechter: ‘Onderzoek naar busramp Sierre blijft gesloten’
Er komt geen verder officieel onderzoek naar het busongeval in het Zwitserse Sierre. Foto: BELGAIMAGE

Een Zwitserse rechtbank heeft het beroep verworpen dat elf ouders van slachtoffers van de busramp in Sierre hadden aangespannen tegen de sluiting van het strafonderzoek. Het overlijden van de buschauffeur zou verder onderzoek onmogelijk maken.

Elf ouders van slachtoffers van de busramp in Sierre hadden beroep aangetekend tegen de beslissing van het Zwitserse gerecht om het onderzoek naar het tragische ongeval te sluiten. De ouders gaan ervan uit dat de buschauffeur zelfmoord pleegde, en dus het ongeval bewust veroorzaakte.

De strafkamer van de bevoegde rechtbank heeft dat beroep vandaag verworpen. Volgens de rechter maakt het overlijden van de buschauffeur bij het ongeval verder onderzoek onmogelijk, want ‘deze denkpiste kan toch nooit tot een strafveroordeling leiden’. Daarom vindt de rechtbank het ook niet nodig om in te gaan op de vraag van de ouders naar een officiële reconstructie van het ongeval.

De ouders voelden zich nochtans gesterkt door een studie van een onafhankelijk forensisch onderzoeksbureau dat ze in juli 2014 zelf inschakelden. Dat bureau concludeerde toen nog dat het 'zeer aannemelijk was' dat de chauffeur met opzet tegen de tunnelwand reed onder invloed van antidepressiva.

Ook een onderzoek naar de wettelijke conformiteit van de tunnel waar het drama zich afspeelde is volgende de rechtbank onnodig.

Bij het ongeval van 13 maart 2012 vielen 28 slachtoffers, onder wie 22 kinderen uit scholen in Lommel en Leuven. Zij waren op de terugreis van een skivakantie.