Philips in zee met Janssen Pharmaceutica
Foto: Flip Franssen/Hollandse Hoogte

Philips gaat de komende jaren met het Belgische farmabedrijf Janssen Pharmaceutica werken aan een efficiëntere manier om bloedwaarden te meten van patiënten met verschillende neuropsychologische aandoeningen. Dat maakte het technologiebedrijf woensdag bekend, zonder op financiële details in te gaan.

Philips heeft al jaren van onderzoek en ontwikkeling zitten in een draagbaar apparaat voor bloedonderzoek. Daarbij ging het in eerste instantie om een test waarmee op de spoeddiensten van ziekenhuizen snel en eenvoudig kan worden vastgesteld of iemand een hartaanval heeft gehad. Daarbij komt een bepaald eiwit in het bloed terecht.

Bloedonderzoek

De technologie die daarbij wordt toegepast, kan evenwel ook worden gebruikt om andere moleculen in het bloed op te sporen. Dankzij de samenwerking met Janssen wordt een nieuwe groep patiënten aangeboord die mogelijk beter geholpen kan worden. Als het aan Philips ligt komen er meer van zulke partnerschappen aan. Janssen maakt medicijnen tegen een reeks geestesziekten, zoals schizofrenie.

Om te zien of een middel aanslaat, is bloedonderzoek nodig. Als dat verricht kan worden met een draagbaar apparaat in plaats van in een ziekenhuislaboratorium, verlaagt dat de drempel, legde een woordvoerder van Philips uit.

Zorgtechnologie als speerpunt

De apparatuur wordt ontwikkeld door Philips Handheld Diagnostics. Dat is een start-up onder de vleugels van het technologieconcern, die is gevestigd op de High Tech Campus in het Nederlandse Eindhoven. Janssen zal instaan voor de klinische studies en voor de commercialisering van het eindproduct.

Zorgtechnologie is een speerpunt in de toekomstplannen van Philips. Het bedrijf kondigde vorig jaar aan zich hoofdzakelijk daarop te gaan richten. De activiteiten op het gebied van verlichting worden verzelfstandigd.