‘Eén op de vijf tankstations te mijden voor controle bandenspanning’
Foto: Edith Van Wuytswinkel

Niet alle tankstations in ons land zijn even betrouwbaar om de bandenspanning van je wagen te controleren. Volgens mobiliteitsclub VAB en consumentenvereniging Test-Aankoop is één tankstation op de vijf zelfs te mijden. ‘In die gevallen ontbreekt het meettoestel of is het stuk, of geeft het een te grote afwijking aan.’

De ideale bandenspanning van een personenwagen bedraagt tussen de 2 en 2,5 bar. Dat controleren is niet overal even betrouwbaar. VAB en Test-Aankoop deden een grootschalig onderzoek bij 200 verschillende tankstations, en in 12 procent van de gevallen ontbreekt het toestel of functioneert het niet naar behoren. Bij 7 procent van de geteste toestellen was er dan weer een afwijking van meer dan 0,1 bar, en dat is te veel. ‘Als je bandenspanning te laag is, verbruik je al snel 5 procent meer. Te zacht opgepompte banden, verslijten ook sneller’, zeggen beide belangenorganisaties.

Zowel VAB als Test-Aankoop raden aan om te kiezen voor een digitaal toestel dat de bandspanning meet. De gemiddelde afwijking ten opzichte van 2,5 bar is er kleiner dan bij analoge toestellen. Ook naar gebruiksgemak scoren de digitale toestellen beter, want je kan de slang makkelijker bedienen en de gewenste druk eenvoudig instellen. De analoge toestellen van DATS24 krijgen van VAB en T-A dan weer wel een goede score.

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer en meer toestellen betalend zijn. “Deze toestellen zijn altijd erg betrouwbaar, omdat ze ook goed onderhouden worden. Maar het verschil in gemiddelde afwijking met de gratis toestellen is niet zo groot”, luidt de conclusie.

De beste meetresultaten werden gehaald bij de stations van de grotere merken: Shell Express, Esso Express en Q8 Easy.