Toestroom nieuwe IS-strijders stokt
Foto: Photo News

De toestroom van nieuwe strijders voor de terreurorganisatie Islamische Staat (IS) in Syrië is volgens activisten drastisch gedaald. Sinds begin van het jaar hebben zich rond de 120 aanhangers uit Syrië of het buitenland bij de extremisten aangesloten. Dat deelde de anti-Assadsite Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) dinsdag mee. Tegelijkertijd breidde de IS de rekrutering van kindsoldaten uit.

De toestroom van nieuwe strijders dit jaar staat op het laagste pitje sinds de IS eind juni vorig jaar een 'islamitisch kalifaat' heeft uitgeroepen, zei Rami Abdel Rahman, die vanuit Londen de SOHR beheert. Eerder mocht de terroristische organisatie nog gemiddeld 1.200 nieuwe strijders per maand begroeten. Een reden voor de achteruitgang is volgens Rahman de strengere controle van bereidwillige Syrië-gangers in het Westen.

De IS lijdt bovendien aan acute geldproblemen. De hoofdinkomsten van de extremisten komen uit de verkoop van olie uit door hen gecontroleerde bronnen. De Amerikaanse luchtmacht en haar bondgenoten bestoken echter sinds deze zomer steevast IS-doelen in Syrië en ook in Irak. Daarnaast worden ook regelmatig de oliebronnen aangevallen.

De extremisten controleren in beiden landen grote gebieden en hebben daar in juni een 'islamitisch kalifaat' uitgeroepen. De voorbije maanden moesten ze echter serieuze nederlagen incasseren. Zo verjoegen de Koerden de IS na maandenlange gevechten uit de Noord-Syrische stad Kobane. In Irak loopt sinds het begin van de maand een grootschalig offensief van de regering om de stad Tikrit te bevrijden. En de laatste tijd steken steeds meer berichten de kop op over strenge straffen van de IS tegen afvallige strijders. Dat duidt op onenigheid binnen de rangen van de terreurorganisatie.

De IS heeft in Syrië sinds het begin van het jaar evenwel een 400-tal strijders onder de 18 jaar gerekruteerd, verklaarde de SOHR, dat zich bij zijn informatie steunt op een netwerk van activisten in Syrië. De extremisten hebben verschillende rekruteringskantoren geopend om kinderen als hun zogenaamde 'jonge leeuwen' aan te werven. De IS geeft minderjarigen in speciale kampen een militaire opleiding. Dit jaar hebben de extremisten al twee video’s op het internet getoond, waarin kinderen gevangenen van de IS doodschieten. Bovendien zouden de minderjarigen door de organisatie almaar opnieuw gedwongen worden naar gewelddadige films te kijken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig