PROFIEL. Germanwings: nog onbekend maar vol ambitie
Foto: AP

De luchtvaartmaatschappij Germanwings is in België vrij onbekend omdat het hier slechts een beperkt aantal vluchten aanbiedt. Hoewel de merknaam verdwijnt, zijn de plannen van moederbedrijf Lufthansa voor de prijsvechter wel groot.

Germanwings vliegt ook naar ons land. Zo zijn er vandaag een aantal vluchten tussen Zaventem en München gepland.

Het in Frankrijk neergestorte toestel van Germanwings was onderweg naar Dusseldorf. De op twee na grootste luchthaven van Duitsland ligt op minder dan 100 kilometer van de Belgische grens, zodat het ook reizigers in ons land aantrekt. Ook vanuit de luchthaven in Maastricht, net over de Nederlandse grens, vertrekken vluchten van Germanwings.

Eurowings

Germanwings ontstond in 2002 als een dochterbedrijf van Eurowings. Lufthansa had daar al een belang in, maar nam het bedrijf in 2008 volledig over.

Vorig jaar liet Lufthansa nog weten dat Germanwings als merk zou omgevormd worden tot Eurowings. Onder die naam zou het concept ook elders in Europa moeten uitbreiden, en zo de concurrentie aangaan met Ryanair en Easyjet. Die omvorming is echter nog niet volledig afgerond.

Doordat een deel van de Lufthansa-vluchten ook werden omgezet in Germanwings/Eurowings is het aantal passagiers de voorbije jaren sterk gestegen. In 2013 verdubbelde het aantal reizigers tot 16 miljoen.

Lufthansa-vliegtuigen

In totaal heeft Germanwings ruim 80 toestellen. Eind 2013 waren dat er nog maar 67. Ongeveer de helft van de vloot is het type Airbus A319-100, en een kwart A320-200, het type dat is neergestort. Die A320 waren sinds februari van dit jaar overgenomen van moederbedrijf Lufthansa, sommige zouden zelfs nog niet eens herschilderd zijn. De rest van de vloot bestaat uit kleinere Bombarier CRJ900’s.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in