Samen op zoek naar een job via Co-Searching
Vlnr: Thomas Seberechts, Jan Verdée, Marlies Deforche, Bram Oers. Op de tablet: Jeroen Deforche. Foto: Jobat.be
Co-Searching is een kersvers on- en offline platform waar hooggeschoolde jonge werkzoekenden elkaar ondersteunen en begeleiden in hun zoektocht naar werk. Vijf jonge, ambitieuze Vlamingen met ervaring in zoeken naar werk én zin voor sociaal ondernemen staan aan de basis. Op 28 en 31 maart vinden de allereerste co-searching-sessies plaats in het café van de Gentse Vooruit.

Co-Searching ontstond binnen het We For Work-project van iDrops, dat oplossingen zoekt voor (jeugd)werkloosheid. Het beste digitale concept wint op 4 juni een start-up-premie van 10.000 euro.

Bedenker Bram Oers: "Er is weinig begeleiding voor hoger opgeleide werkzoekenden. Zeker in het begin moet je zowat alles zelf uitdokteren ... we bedachten dat dat we elkaar zélf zouden kunnen ondersteunen. Als handelsingenieur had ik altijd al belangstelling voor sociaal ondernemerschap. Bij Oksigen Lab, dat sociaal ondernemerschap in Europa stimuleert, maakte ik kennis met co-working. Omdat ik zelf op zoek was naar een job, leek ook samen naar werk zoeken mij logisch. Tijdens een proefproject maakte de VDAB me attent op We For Work, waar ik het idee van Co-Searching kon gaan pitchen. Zo heb ik mijn co-founders leren kennen: Jan Verdée is adviseur Jobkanaal bij Verso (vereniging voor socialprofitondernemingen). Thomas Seberechts volgt als werkzoekende een opleiding pc- en netwerktechnieken bij de VDAB en bouwt de Co-Searching-website, Marlies Deforche specialiseert zich als zelfstandig servicedesigner in de sociaal-culturele sector en Jeroen Deforche heeft dankzij zijn studies geschiedenis en overheidsmanagement en zoektocht naar werk een ruim netwerk waarop het idee uitgetest kan worden."

Community

"Op 28 en 31 maart houden we drie uur lang parallel in Gent en Leuven onze eerste Co-Searching-sessies", vervolgt Bram. "We willen werkzoekenden er met elkaar in contact brengen om elkaar te helpen. Wie pas begint met werk zoeken, weet vaak niet waar hij moet beginnen. En wil het niet lukken, dan voel je je geïsoleerd. Maar elke werkzoekende heeft wel kennis te delen en vertelt je bij ons wat je moet doen. En waarom zou je ook je netwerk niet delen? Vaak komen jobs voort uit persoonlijke netwerken."

Marlies: "We laten mensen heel losjes en informeel kennismaken. Dat verlaagt al meteen de drempel."

Bram: "Op termijn willen we via coaching en partners een werkbaar en duurzaam businessmodel ontwikkelen. Voor de Co-Searching-sessies kunnen we wel sponsoring gebruiken. Of we laten in ruil sessies organiseren door wie er zelf een job mee vond. Online partners zijn heel belangrijk, maar offline zijn ze dat nog meer."

Jan beaamt: "Co-Searching moet zich als community zelf organiseren, met ons als facilitator. Dat is de enige manier om écht te groeien."

"Het zou leuk zijn om uiteindelijk wereldwijd mensen te koppelen die naar verschillende types jobs op zoek zijn”, besluit Marlies. "Wie weet raakt ‘co-searchen’ of ‘co-searchingplek’ net zo ingeburgerd als co-working."

>

>