Zeilclub strooide duizend kilo zout in Kelchterse Plas
(archiefbeeld). Foto: AEVA

De zeilclub VVW Kelchteren heeft een jaar geleden maar liefst een ton strooizout in de Kelchterse Plas gegooid, om een onderwaterplant te bestrijden. Vorig jaar raakte al bekend dat een lid van de zeilclub 25 kilo van het verboden pesticide terbutryne in het water had gekieperd. Dat bericht Het Belang van Limburg.

Het strooizout diende om waterpest, een onderwaterplant te bestrijden. De lange slierten van de onderwaterplant kunnen verstrikt raken aan het roer van de bootjes, tot ergernis van de zeilers.

'Op deze zware milieuovertreding zijn we ‘toevallig’ gestoten', zegt Ghislain Mees, celverantwoordelijke natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Volgens Het Belang van Limburg maakte een natuurfotograaf foto’s van de vervuiling. 

ANB werkt nog aan een juridische zaak voor de twee feiten. Die kan leiden tot een administratieve boete of strafrechtelijke vervolging. Bovendien riskeert de zeilclub zijn vergunning voor De Plas te verliezen.

Burgemeester Alain Yzermans zegt dat hij bij het eerstvolgende vergrijp de club onmiddellijk zal sluiten. Volgens hem blijkt uit staalnames wel dat de waarden van terbutryne al laag genoeg zijn om te zwemmen in de plas.

De voorzitter van de zeilclub was volgens de krant maandag niet bereikbaar voor commentaar.