In België vinden elke maand gemiddeld twee kindhuwelijken plaats
Een 12-jarige bruid in India Foto: AP
Om de twee seconden trouwt ergens in de wereld een minderjarig meisje, zonder daar zelf voor te kiezen. Ver van ons bed? Toch niet.

Kindhuwelijken hypothekeren de toekomst van een vrouw: het meisje blijft weg van school, haalt geen diploma, ziet haar leven plots drastisch veranderen en heeft het veel moeilijker om een degelijke baan te vinden. Een inbreuk op zowel de kinder- als mensenrechten, dus.

De regering-Michel pleit ervoor de strijd tegen de kindhuwelijken op te voeren in de partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Alleen stelt het probleem zich ook dichter bij huis, maakt onderzoek van het International Centre for Reproductive Health (UGent) duidelijk.

'Reden tot ongerustheid'

Ook in België trouwen meisjes en zelfs jongens nog voor hun achttiende, zonder dat ze daar zelf voor kiezen. ‘Er is reden tot ongerustheid’, zegt onderzoekster Els Leye (UGent). ‘Een Brusselse organisatie meldde minstens tien kindhuwelijken in 2013, een Gentse organisatie vijf à tien gevallen per jaar. Ook in andere grote steden worden door hulpverleners gevallen gerapporteerd.’ Maar voor het fenomeen in België is er tot dusver amper aandacht.

Kindhuwelijken worden in België onder meer gesignaleerd binnen de Afghaanse en Romagemeenschap. Bij de Turkse en Marokkaanse gemeenschap is het onderwerp vandaag beter bespreekbaar. Gedwongen huwelijken zijn illegaal en strafbaar in België: de minimale, huwbare leeftijd is achttien jaar. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in