PS-kopstuk Van Cauwenberghe naar rechtbank voor corruptie
Volgens het parket zou Van Cauwenberghe een hoge factuur gecompenseerd hebben in ruil voor twee gastronomische diners. Foto: BELGA

De raadkamer van Charleroi heeft Jean-Claude Van Cauwenberghe doorverwezen naar de correctionele rechtbank in het Sodexo-dossier. Het voormalige PS-kopstuk wordt verdacht van corruptie.

De raadkamer van Charleroi heeft zes verdachten in het Sodexo-dossier doorverwezen naar de correctionele rechtbank. De belangrijkste figuur is Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS), voormalig Waals minister-president en oud-burgemeester van Charleroi.

Sodexo haalde in 2003 een opdracht binnen om 750 maaltijden per dag te leveren aan de gemeentelijke scholen van Charleroi. Uiteindelijk werden er slechts 500 per dag geconsumeerd. Volgens het parket zou de firma aan onder anderen Jean-Claude Van Cauwenberghe gevraagd hebben om dat verlies – ten belope van 156.000 euro – te compenseren.

Van Cauwenberghe zou vervolgens druk uitgeoefend hebben op de toenmalige burgemeester van Charleroi, partijgenoot Jacques Van Gompel, om het verschil bij te passen. In ruil voor zijn hulp zou ‘Van Cau’ van Sodexo twee gastronomische maaltijden – eentje in het Brusselse sterrenrestaurant Sea Grill en eentje in het zuiden van Frankrijk – gekregen hebben, met een totale waarde van ruim 1.800 euro.

Van Cauwenberghe en zijn medebeklaagden, waaronder ook oud-schepen Jean-Pol Demacq (PS) en twee gemeentefunctionarissen, kunnen nog beroep indienen bij de kamer van inbeschuldigingstelling van Mons.

Eerder al in opspraak

Het is niet de eerste keer dat Van Cauwenberghe in opspraak komt. Zo moest hij in 2005 aftreden als Waals minister-president nadat verschillende gevallen van fraude en schriftvervalsing bij het gemeentebestuur van Charleroi aan het licht waren gekomen. In 2010 werd ‘Van Cau’ zelf in verdenking gesteld voor passieve corruptie in een dossier rond de bouw van een sporthal in Beaumont.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig