Groot internationaal congres in Tunis gaat gewoon door
Politie patrouilleert in Tunis. Foto: AFP

Ondanks de aanslag op een museum in Tunis, gaat het Wereld Sociaal Forum morgen toch gewoon van start in de Tunesische hoofdstad. Bijna alle delegaties hebben hun komst bevestigd, er wordt een massale opkomst verwacht.

Op het Wereld Sociaal Forum komen andersglobalisten samen. Het evenement is een tegenhanger van het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos. Het WSF begint dinsdag, 24 maart, en eindigt zaterdag, 28 maart. Het hoofdthema is ‘Waardigheid en mensenrechten’.

De door IS opgeëiste aanslag van vorige week woensdag in het Bardomuseum maakte 21 doden, onder wie vooral toeristen. Vrijdag, na een crisisvergadering, beslisten de organisatoren om het WSF niet af te gelasten. ‘Een massale mobilisatie voor het WSF is het beste antwoord op deze aanslag’, zo lieten ze weten. En ondertussen hebben zo goed als alle organisaties hun komst bevestigd, zeggen de verantwoordelijken. Zo’n 5.000 delegaties uit 150 landen worden verwacht voor de vele bijeenkomsten aan de El Manar-universiteit.

Podemos als voorbeeld

Het WSF werd voor het eerst in 2001 georganiseerd in het Braziliaanse Porto Allegre. Veel thema’s van toen zijn nog steeds brandend actueel en zullen voorwerp uitmaken van menig debat. Het gaat onder meer om de ongelijke verdeling van de rijkdom en de prijs die de maatschappij en het milieu daarvoor betalen, racisme, duurzame ontwikkeling, enz.

In tegenstelling tot andere grote internationale conferenties wordt er geen slotdocument opgesteld op het WSF, maar dat betekent niet dat er geen resultaten geboekt worden, zegt Sergio Ferrari, communicatieverantwoordelijke bij een Zwitserse ngo: ‘De nieuwe Spaanse partij Podemos (die dit weekend nog sterk scoorde bij verkiezingen in Andalusië, red.) is bijvoorbeeld een rechtstreeks gevolg van de Indignados, de beweging die in 2008 in volle economische crisis werd geboren’.

Ook Belgische sociale bewegingen trekken naar Tunis, onder meer het ACV, ABVV, Attac Vlaanderen, Geneeskunde voor de Derde Wereld en Advocaten zonder Grenzen.