Belgisch parket opent onderzoek naar aanslag in Tunis
Een van de drie daders van de aanslag in Tunis is nog voortvluchtig. Foto: AFP

Het federaal parket heeft een eigen onderzoek geopend naar de aanslag in Tunis. Een van de verdachten zou een tijdlang in België verbleven hebben.

Het federaal parket bevestigt dat het een eigen onderzoek opent naar de aanslag in het Tunesische Bardomuseum van vorige woensdag. Daarbij kwam een 61-jarige Belgische vrouw om het leven. Haar 62-jarige echtgenoot raakte zwaargewond.

Kort na de aanslag, die intussen werd opgeëist door terreurgroep IS, werden minstens elf personen in Tunesië in de boeien geslagen. Zaterdag schreef de krant Het Laatste Nieuws dat een van die verdachten tot voor kort in België zou verbleven hebben. Daarvoor steunt ze op een interview van de Tunesische staatssecretaris voor Veiligheid met een lokaal tv-station. Het federaal parket heeft over dat gerucht nog geen informatie.

Bij de aanslag kwamen 23 mensen om het leven, onder wie 20 toeristen, één Tunesische politieagent en twee daders. Een derde medeplichtige is nog voortvluchtig, maar Tunesische autoriteiten maken zich sterk dat ze hem op het spoor zijn.

Hiaten in de veiligheid

Intussen neemt ook de Tunesische regering maatregelen tegen verschillende verantwoordelijken van het veiligheidsapparaat. Premier Habib Essid zette onder anderen de hoofdcommissaris van de politie in Tunis en het hoofd van de toeristische politie uit hun functie. Ook de politiecommissaris van de wijk Bardo, waar het nationaal museum gevestigd is, mocht opstappen.

Essid had bij een inspectie van de politie op de plaats van het bloedbad een gebrek aan veiligheidsmaatregelen vastgesteld. Zo vertoont de veiligheid aan de ingang die het museum deelt met het parlementsgebouw hiaten. Het onderzoek naar misstappen van de veiligheidsdiensten wordt voortgezet. De aanslag op het Bardomuseum was de dodelijkste aanval in Tunesië sinds de Arabische Lente dictator Zine Abidine Ben Ali in 2011 van de macht verdreef.