Geheime nazischuilplaats ontdekt in de jungle
Foto: Clarin.com

Archeologen hebben vermoedelijk een schuilplaats van het naziregime ontdekt diep in de Argentijnse jungle bij de grens met Paraguay. Dat meldt de Argentijnse krant Clarin.

De Argentijnse archeologen die drie ruïnes onderzochten in het afgelegen ‘Teyu Cuare Park’ in het noorden van Argentinië hebben in een van de verwoeste gebouwen Duitse munten, porselein en enkele nazisymbolen aangetroffen. Volgens onderzoekers van de universiteit van Buenos Aires zou het gaan om een schuilplaats van de nazi’s waar ze naartoe konden vluchten in geval van een nederlaag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De archeologen van de universiteit van Buenos Aires vonden vijf Duitse munten geslagen tussen 1938 en 1941 en een fragment van een porseleinen bord met het opschrift ‘Made in Germany’.

‘Blijkbaar hadden de nazi’s tijdens de oorlog een geheim project om schuilplaatsen te bouwen voor hun topleiders voor het geval van een nederlaag, op ontoegankelijke plaatsten zoals in het midden van woestijnen, bergen, op een klif of in het midden van de jungle zoals hier’, zegt Daniel Schavelzon, hoofdonderzoeker van de universiteit van Buenos Aires.

‘Ik ben er niet helemaal zeker van dat dit effectief zo’n schuilplaats van de nazi’s is, maar ik kan geen andere verklaring bedenken. Ik zou niet weten wie er in die tijd zo’n grootse bouwwerken heeft neergezet op een plaats die moeilijk bereikbaar is. Bovendien is het gebruikte materiaal niet kenmerkend voor deze regio’, aldus Schavelzon.

Uiteindelijk waren de geheime schuilplaatsen niet nodig. Na de val van het nazirijk zijn duizenden nazi’s en Kroatische en Italiaanse fascisten naar Argentinië gevlucht. Ze kregen de zegen van de toenmalige president van Argentinië, Juan Peron. Joseph Mengele, Walter Kutschmann en Eduard Roschmann zijn maar enkele van de vele hooggeplaatste nazi’s die hun toevlucht zochten in Argentinië.

In 1960 werd Adolf Eichmann, een belangrijke spil in de organisatie van de Holocaust, gevangengenomen in Buenos Aires door Israëlische troepen. Hij werd meegenomen naar Israël waar hij werd berecht en geëxecuteerd.