Nergens is water zo vuil als in Vlaanderen
Foto: EDM

Geen enkele van de 194 Vlaamse en 499 lokale wateren voldoet aan de strenge Europese normen. Dat blijkt uit het laatste rapport van de Vlaamse Milieu Maatschappij, zo schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard maandag.

Die normen houden rekening met zowel biologische factoren (de aanwezigheid van vissen, waterplanten en plankton) als met vervuilende chemische stoffen. Van de lokale wateren is meer dan de helft er ronduit slecht aan toe. Nog een derde is ontoereikend en amper 16 procent scoort matig.

Bij de Vlaamse waterlopen haalt 20 procent de score ‘matig’. Maar geen enkele van de 700 doet het dus goed, terwijl Europa 15 jaar geleden 2015 vooropstelde als deadline. Eerlijk is eerlijk, geen enkel Europees land haalt die deadline, maar uit cijfers van het Europees Milieuagentschap van 2012 blijkt dat ons land er met nul procent samen met Nederland het slechtst voorstaat.

Een van de grote boosdoeners is de landbouw. Door de intensieve kweek van varkens en runderen zijn mest en bemesting er nog altijd verantwoordelijk voor dat veel fosfor en stikstof in het water terechtkomen. Anderzijds zuivert Vlaanderen nog altijd niet al het afvalwater. In de steden zijn er weinig problemen, maar in de landelijke gebieden komt 20 procent van ons huishoudelijk afvalwater in de beek of in de ondergrond terecht.

Bij de bevoegde minister Joke Schauvliege valt te horen dat de Europese normen bijzonder streng zijn. ‘Met het vijfde mestactieplan komt er een aanzienlijke verbetering. Ook de komende jaren wordt in rioleringen geïnvesteerd.’