Gezonde levensstijl voor veel Vlamingen nog veraf
Foto: istock
We zouden vandaag gezonder moeten eten, en meer bewegen dan in 2008, toen de Vlaamse overheid er ambitieuze gezondheidsdoelstellingen voor opstelde. Maar in plaats van vooruit te gaan, boeren we achteruit. Dat blijkt uit een analyse van De Standaard.

Het aandeel Vlamingen dat dagelijks voldoende beweegt, zou groeien met tien procent, net als het aantal baby's dat borstvoeding krijgt en het aandeel Vlamingen dat gezond eet. Het zijn drie van de vijf gezondheidsdoelstellingen rond voeding en beweging, die toenmalig Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) samen met honderden experts in 2008 formuleerde en die eind dit jaar bereikt zouden moeten zijn.

Uit een analyse van De Standaard blijkt evenwel dat Vlaanderen ze niet zal halen. Sterker, uit de beschikbare cijfers blijkt dat we er sinds 2008 alleen maar op achteruit zijn gegaan.

Om de vijf jaar ondervraagt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) 10.000 burgers over hun gezondheid en gedrag, onder wie 3.500 Vlamingen. De resultaten van de enquêtes gebruikt de Vlaamse Overheid (naast andere data) om haar gezondheidsdoelstellingen te evalueren. De onlangs gepubliceerde nieuwe gezondheidsenquête, afgenomen in 2013, voorspelt weinig goeds.

Het aandeel Vlamingen dat dagelijks minstens een half uur beweegt en tijdens die inspanning iets dieper en sneller gaat ademhalen, is bijvoorbeeld van 45,1 procent in 2008 naar 39,7 procent in 2013 gedaald (-5,4 procent). Er zijn ook iets minder baby's die op dag zes na de geboorte borstvoeding krijgen (64,2 procent in 2013 tegenover 65,0 procent in 2008). En het aandeel Vlamingen dat dagelijks groenten eet, daalde tussen 2008 en 2013 van 87,5 procent naar 79,3 procent (-8,2 procent).

Terwijl huidig Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zegt dat het te vroeg is om te stellen dat de gezondheidsdoelstellingen onmogelijk zullen worden gehaald, zien experts de cijfers als een wake-upcall.