Club Brugge pakt eerste prijs sinds 2007 na sensationele slotfase
De Sutter heeft de 1-0gescoord Foto: BELGA

Club Brugge heeft voor de elfde maal de Beker van België gewonnen, en dat tegen rivaal Anderlecht. In de 88ste minuut had Mitrovic de goal van De Sutter uitgeveegd, maar een geweldig schot van Refaelov een minuut later zorgde toch voor Brugse winst. Voor de Westvlamingen was het de eerste prijs sinds hun vorige bekerwinst in 2007.

Een topmatch, dat zou het worden. Een clash waarin de twee beste ploegen van het land onder mekaar zouden uitmaken wie de sterkste was. Een perfecte waardemeter voor Play-off 1. De aanzet was er alvast een om niet gauw te vergeten: relletjes tussen de fans in het centrum van Brussel en...een verkeerschaos om u tegen te zeggen, waardoor zowel Club Brugge, Anderlecht als de scheidsrechters te laat in het Koning Boudewijnstadion aankomen.

Vanden Borre wel of niet?

Maar goed: om 18u30 kon de wedstrijd dan beginnen. Anderlechtcoach Besnik Hasi speelde een welles-nietes spelletje met rechtsachters Vanden Borre en Colin, maar op het definitieve wedstrijdblad stond uiteindelijk die laatste. En Michel Preud’homme besloot in laatste instantie om Bolingoli een basisplek te gunnen na diens ijzersterke invalbeurt bij Besiktas. Gedoz en Claudemir zat dus op de bank.

De fans waren er intussen helemaal klaar voor. Een half uur extra wachten, dat is extra veel tijd om nog wat extra drank te halen en de kelen te smeren. De sfeer was dan ook uitstekend, en dat leek voor Club Brugge een boost te geven. Vormer nam meteen Proto onder vuur en ook Bolingoli kon al meteen aanleggen. En net toen Anderlecht via Defour en Najar kwam opzetten, was daar Tom De Sutter. Uitgerekend de voormalige spits van Anderlecht zette Blauw-Zwart na twaalf minuten op voorsprong met een geweldige volley: 1-0 en de blauw-zwarte helft van het stadion ontplofte.

Ryan verspeelt de bal

Anderlecht reageerde niet echt aangeslagen op dat doelpunt. Het stond zelfs bijna meteen weer 1-1 toen Ryan een bal te slap ontzette en Praet ermee aan de haal ging. De voorzet van de Gouden Schoen werd weggekopt en belandde voor de voeten van Najar. Zijn schot richting lege kooi werd afgeblokt. Even later was het aan Defour om aan te leggen, maar Ryan zag de bal op veilige afstand naast zeilen.

Echt grote kansen zagen we voor rust niet meer, maar de 22 hoofdrolspelers bleven er hun kop voor leggen, tot groot jolijt van het publiek. Tijdens de rust hadden zij ook het nodige gespreksmateriaal: tweemaal claimde Club Brugge een strafschop, tweemaal oordeelde Gumienny dat er niets aan de hand was.

Twee afgekeurde goals

Club startte de tweede helft op dezelfde manier als de eerste: met een stormloop. De bal ging zelfs tegen de touwen, maar ref Gumienny had al gefloten na een overtreding. Wat er precies misliep in die fase, kon ook de herhaling niet uitmaken. Enkele minuten later was het aan Izquierdo om te scoren, maar ook zijn goal telde niet. De Bruggeling stond immers buitenspel.

Anderlecht moest dus scoren, maar op Marko Marin moest het niet rekenen. De ‘Duitse Messi’, zoals hij ooit genoemd werd, kon alweer niet overtuigen en kwam hard in aanraking met Meunier. Frank Acheampong kwam de huurling van Chelsea vervangen. Preud’homme volgde het voorbeeld van zijn collega en haalde Bolingoli naar de kant. De vinnige Felipe Gedoz mocht het neefje van Romelu Lukaku komen vervangen.

Ryan versus Mitrovic

De wedstrijd tussen Anderlecht en Club was ook aangekondigd als een duel tussen de twee beste keepers van het land. Op het uur liet Matt Ryan zien waar al die lof vandaan komt. Zijn spectaculaire redding op een kopslag van nabij van Mitrovic hield de 1-0 op het bord. Paars-wit duwde stukje bij beetje het gaspedaal in, maar slaagde er niet in de ‘thuisploeg’ met de rug tegen de muur te zetten. Acheampong bracht een extra snuifje vinnigheid, maar was niet altijd even efficiënt in zijn acties.

De vaart verdween gaandeweg weer uit het spel. Anderlecht kon het Brugse blok niet doorboren en moest tegelijk opletten voor een mogelijke tegenprik. Want daar had Preud’homme het ideale wapen voor gevonden: hij verving de leeggestreden De Sutter door de snelle en sterke Obbi Oulare.

Strafschop?

In de eerste helft had Club twee keer om een penalty gevraagd, na de pauze was het aan Anderlecht om zich bekocht te voelen. Een voorzet van Najar raakte de arm van De Bock. Geen strafschop, oordeelde Gumienny alweer.

En toch stond de 1-1 bijna op het bord. Enkele Anderlechtspelers staken de handen al juichend in de lucht, maar onterecht: de voor N’Sakala vervangen Leya Iseka verlengde de bal tot bij Dendoncker, zijn poging van dichtbij werd ternauwernood gered door Ryan. Weer niets voor Anderlecht. Dat ontsnapte zelfs aan de 2-0 toen Oulare alleen voor Proto verscheen maar slapjes afwerkte. Het zou hem bijna zuur opbreken, want in de 88ste minuut haalde Praet vernietigend uit. Goal dacht iedereen, maar dat was buiten een weer fenomenale Ryan gerekend.

Wat een slotfase

Onklopbaar, die Australiër? Toch niet. Want plots was daar Alexandar Mitrovic. Iseka behield het overzicht na balverlies van Simons en de Serviër werkte koeltjes af. Alles te herdoen voor Club, en alweer een belangrijke goal voor een voor de rest niet indrukwekkend spelende Mitrovic. Verlengingen dan? Nee hoor, want daar was Refaelov met de 2-1: een geweldige volley in de 90ste minuut en de beker ging naar West-Vlaanderen.

En zo, na een voor alle Club Brugge-fans tergend lange slotfase haalde Club die felbegeerde Beker van België binnen. Voor Blauw-Zwart de eerste trofee sinds 2007, toen het Standard klopte met 2-1.