Khattabi en Dupriez zijn nieuwe voorzitters Ecolo
Foto: Photo News

De Franstalige groenen hebben een nieuw voorzittersduo aangeduid. Zakia Khattabi en Patrick Dupriez werden met zestig procent van de stemmen verkozen tot opvolgers van Olivier Deleuze en Emily Hoyos.

Naast de tandem Zakia Khattabi en Patrick Dupriez, had ook het duo Chloé Deltour en Christos Doulkeridis zich kandidaat gesteld. Zij moesten het stellen met 38 procent. Er waren veertien onthoudingen. Een tweede stemronde was zondag niet nodig om het nieuwe voorzittersduo aan te duiden.

'Ecolo is terug', riep Dupriez uit bij de de bekendmaking van de resultaten voor de zowat 1.100 militanten die in Louvain-la-Neuve verzameld hadden. 'Vandaag kunnen we ons gezamenlijk terugvinden in een project. Er is geen sprake meer van verdeeldheid. Nu is het tijd om bijeen te komen. Allen samen moeten we de partij opnieuw laten winnen', vulde Khattabi aan.

Dupriez was van 2012 tot 2014 voorzitter van het Waals Parlement, Khattabi is Brussels parlementslid. 

De nieuwe Ecolo-leiding krijgt de zware taak om de partij na de zware verkiezingsnederlaag en na een lange overgangsperiode opnieuw op de kaart te zetten. Maandag gaan Khattabi en Dupriez van start. Ze zullen daarbij zowel intern als met het maatschappelijk middenveld en de sociale bewegingen het gesprek aangaan, verzekerden ze. Khattabi geeft zichzelf een jaar om de partij opnieuw op de rails te krijgen.

Bij Groen kijken ze alvast uit naar de samenwerking met het nieuwe voorzittersduo. ‘Onze samenwerking over de taalgrens heen is uniek in België en een verademing in het politieke landschap. Die samenwerking gaan we structureel uitbouwen en verankeren’, aldus Groen-voorzitter Meyrem Almaci.