Front National nog niet de grootste partij van Frankrijk
Ex-president Nicolas Sarkozy (UMP). Foto: AFP

Niet het Front National, maar wel het UMP van Nicolas Sarkozy mag zich samen met het centrumrechtse UDI de winnaar noemen bij de eerste ronde van de departementsverkiezingen in Frankrijk.

51 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen voor de eerste ronde van de departementsverkiezingen. Komende zondag volgt de tweede ronde, pas dan worden zetels toegewezen aan 4.108 departementsraadsleden in 98 departementsraden. Slechts een handvol departementen, onder meer Parijs, doen niet mee aan deze verkiezingen.

De conservatieve UMP van oud-president Nicolas Sarkozy, dat een alliantie heeft gesmeed met de centrumrechtse UDI, heeft de eerste ronde gewonnen met 30 procent van de stemmen. Het ziet ernaar uit dat de UMP makkelijk stand zal houden in de 40-tal departementen die de partij sinds de vorige verkiezingen, in 2011, in handen heeft.

FN haalt 'slechts' een kwart

De zege van Sarkozy en co is een verrassing, want volgens de peilingen zou het extreemrechtse Front National de grootste partij worden. Maar de partij van Marine Le Pen strandde met 25 procent op een tweede plaats. Het FN scoort wel ietsje hoger dan bij de Europese verkiezingen van vorig jaar, een resultaat dat toen omschreven werd als een extreemrechtse golf. Maar nu hadden de peilingen de partij 30 procent van de stemmen beloofd. Het ziet er nu wel naar uit dat het FN in minstens een paar departementen het merendeel van de zetels zal veroveren. De partij is de grootste in le Vaucluse, le Gard, l'Aisne, l'Oise en in Pas-de-Calais.

De PS van president François Hollande zou net iets meer dan 21 procent behalen. Een groot verlies, want bij de vorige departementsverkiezingen hadden de socialisten 61 departementen in handen gekregen. Toch is het verval niet zo groot als verwacht. Bij de Europese verkiezingen van vorig jaar haalde de PS slechts 14 procent van de stemmen.

Tweede ronde

Alleen kandidaten die afgelopen weekend 12,5 procent van de stemmen haalden, mogen komende zondag deelnemen aan de tweede ronde. In een kwart van de kantons mag de PS al niet meer deelnemen. De socialisten roepen op om daar voor de UMP te stemmen en dus tegen het FN. 

Tegelijk hekelt premier Manuel Valls (PS) dat de UMP geen stemadvies geeft voor de tweede ronde. Sarkozy vraagt zijn kiezers noch voor de PS, noch voor het FN te stemmen in de kantons waar de UMP-kandidaat niet meer mag deelnemen. Valls noemt dat 'een politieke en morele fout'. 

Ook het FN geeft geen stemadvies.

Onduidelijkheid

Wat deze verkiezingen concreet betekenen voor Frankrijk, is koffiedik kijken. De regering heeft namelijk besloten tot grote territoriale veranderingen, met een herverdeling van de bevoegdheden tussen lokale, departementale, regionale en rijksoverheden. De kandidaten die nu campagne voeren voor de departementsverkiezingen klagen dan ook dat ze niet goed weten wat van hen verwacht wordt.