Verenigde Staten evacueren al hun personeel uit Jemen
Foto: AP

De Verenigde Staten trekken al hun personeel terug uit Jemen om veiligheidsredenen. Dat maakt de VS zaterdag bekend. Reden zijn de aanslagen in twee moskeeën die minstens 142 doden hebben geëist in Sanaa.

‘Vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in Jemen trekt de regering van de VS tijdelijk zijn resterende personeel in Jemen terug’, zei de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Jeff Rathke, in een persbericht.

De Amerikaanse troepen hebben vrijdagavond laat de luchtmachtbasis van al-Anad in het zuiden van Jemen verlaten en zijn naar een “onbekende bestemming” vertrokken. Ook zijn door Amerikanen opgeleide Jemenitische antiterreureenheden vanuit al-Anad geëvacueerd.

VN-Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondagnamiddag in spoedzitting bijeen over de toestand in Jemen. De vergadering komt er op vraag van de Jemenitische president Abd Rabbo Mansour Hadi. Zijn land zinkt steeds meer weg in chaos.

Vrijdag werd Sana’a nog opgeschrikt door een uiterst bloedige aanslag. Zelfmoordterroristen bliezen twee sjiitische moskeeën op tijdens het vrijdaggebed. Daarbij vielen meer dan 140 doden. Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanvallen ondertussen opgeëist, maar de VS twijfelen of IS wel achter de aanslagen zit.

In Jemen heerst een burgeroorlog. Sjiitische Houthi-rebellen, gesteund door Iran, hebben de macht in de hoofdstad Sana’a in handen. Maar het regeringsleger kampt nog met een tweede vijand: strijders van ‘Ansar al-Sharia’, gelieerd aan het soennitische Al-Qaeda, zijn ook actief in het land. De Jemenitische president Abd Rabbo Mansour Hadi heeft zaterdag de zuidelijke stad Aden, waarheen hij in februari is gevlucht, tot tijdelijke hoofdstad uitgeroepen.