IS gooit ‘hitlist’ met foto’s en adressen van VS-soldaten online
Op de ‘hitlist’ viseert IS vooral soldaten die betrokken waren bij luchtaanvallen in Syrië, Irak, Jemen en elders. (foto: Een F-18 tankt in de lucht na bombardementen in Irak op 10 maart.) Foto: AP

De terreurgroep Islamitische Staat heeft een ‘dodenlijst’ met honderd foto’s, namen en adressen van Amerikaanse militairen online gezet. IS roept via sociale media ‘lone wolf’-aanhangers op de soldaten te doden. De Verenigde Staten onderzoeken de zaak.

Een groep die zichzelf de ‘Islamic State Hacking Division’ noemt, zeg maar de hackersafdeling van IS, heeft naar eigen zeggen hoogst vertrouwelijke informatie van Amerikaanse militairen gehackt. De IS-groep hebben een lijst samengesteld met honderd namen en adressen van soldaten die volgens hen luchtaanvallen in Irak, Syrië, Jemen, Somalië en Afghanistan hebben uitgevoerd. Er staan ook hogere officieren op de lijst.

Islamitische Staat roept in een foto van een mes en pistool onder de lijst om de mensen op de lijst op te sporen en te doden. De hackers van IS maakten gebruik van een Poolse sociaalnetwerksite om hun propaganda te verspreiden en aan te sporen tot ‘een jihad tegen de kruisvaarders’.

Onderzoek

Het Pentagon en het FBI onderzoeken de zaak. ‘Ik kan niet bevestigen of de informatie klopt, maar we onderzoeken het’, zegt een Pentagon-medewerker die anoniem wil blijven.

The New York Times schrijft dat het waarschijnlijk niet om een hacking van Amerikaanse overheidsservers gaat. De krant citeert een bron bij Defensie die stelt dat de meeste informatie al publiek te vinden was, onder meer op adressenwebsites en sociale media. Het ziet ernaar uit dat de IS-lijst werd samengesteld op basis van informatie uit krantenartikels over aanvallen op Islamitische Staat, klinkt het.

Volgens een VS-veiligheidsbron zijn de mensen op de lijst gecontacteerd. Ze worden ook aangeraden hun online voetafdruk te controleren en hun privacy settings aan te passen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig