‘Didier “noiraud” Reynders moet opstappen’
‘Noiraud’ Didier Reynders: liefdadigheidswerk met een racistisch tintje? Foto: rtbf

Zijn optreden als ‘noiraud’ op 14 maart speelt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders nog lang parten. Verschillende prominenten vragen in een open brief, gepubliceerd in De Standaard, zijn ontslag.

‘Bij dezen vragen we Didier Reynders af te treden als onze minister van Buitenlandse Zaken, op grond van onmiskenbare onbekwaamheid. Zijn aftreden zou getuigen van politieke moed en leiderschap in de collectieve strijd tegen racisme en discriminatie, die we niet langer kunnen uitstellen.’

Zo besluit de open brief die ondertekend werd door onder anderen auteur Dyab Abou Jahjah, mode-ontwerpster Rachida Aziz, Sarah Bracke (Harvard, VUB, UGent). De ondertekenaars vinden het niet kunnen dat minister Reynders (MR) op zaterdag 14 maart zich verkleedde als ‘noiraud’.

‘Les Noirauds’ zijn Brusselse vrijwilligers die jaarlijks geld inzamelen voor arme kinderen. Een nobele traditie, maar het feit dat de vrijwilligers zich zwart schminken, stuit verschillende mensen tegen de borst.

De voorbij week reageerden vooral buitenlandse stemmen heel scherp. Andrew Stroehlein, de Europese mediadirecteur van Human Rights Watch, zei op Twitter: ‘Een aantal van zijn collega’s zal Reynders niet langer willen ontmoeten.’

Ook de Nigeriaanse schrijfster Chika Unigwe, die studeerde in Leuven en Leiden, haalde hard uit. ‘In elk ander land ter wereld zou Reynders ontslag moeten nemen’, aldus Unigwe op Twitter. ‘Er is niets veranderd sinds Leopold’ en ‘in België heerst een vorm van raciale dementie’, klonk het nog.

Jozef De Witte, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum, verdedigde minister Reynders . ‘Als we met de culturele bril van een land naar een ander land kijken, is er vaak verbazing of verontwaardiging’, zegt De Witte in De Morgen. ‘Dit is een vorm van verkleden. De rijken maken zich onherkenbaar door zich te schminken, omdat ze gaan bedelen in hun eigen omgeving. Als wij in een land vol zwarten woonden, had Reynders zich wit geschminkt.’

Maar met de open brief komt er nu dus ook meer binnenlands protest. U vindt de brief en de namen van alle ondertekenaars op www.change.org .

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig