'Ik zou het nu opnieuw doen'
Foto: Photo News

Voormalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft ongeziene toegevingen gedaan aan het omstreden farmabedrijf Alexion over het extreem dure medicijn Soliris, schrijft De Morgen. 'Maar ik zou het opnieuw doen', reageert ze op Twitter.

Het grote publiek leerde Soliris in 2013 kennen als het medicijn dat de toen 7-jarige Viktor moest redden. Het jongetje lijdt aan de zeldzame en dodelijke aandoening aHUS en kon enkel overleven met dat geneesmiddel. Het probleem: per maand kost zo’n behandeling 18.000 euro. Onbetaalbaar voor de ouders van Viktor.

Na moeizame onderhandelingen kon toenmalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) een akkoord bereiken met het farmabedrijf Alexion om tot een terugbetaling te komen. Wat ze precies hadden afgesproken, was geheim.

De krant De Morgen heeft het vertrouwelijke contract tussen Alexion en Volksgezondheid in zijn bezit. De echtheid is door verschillende bronnen bevestigd. En uit het document blijkt dat Onkelinx wel zeer verregaande toegevingen heeft gedaan. Zo staat er duidelijk dat de prijs van een ampul voor onbepaalde duur vastligt op 4.278,14 euro en dat ‘Soliris op geen enkel moment herzien kan worden’.

De kans bestaat dat het contract de huidige regering parten zal spelen, klinkt het. Maar Laurette Onkelinx heeft op Twitter gereageerd dat ze het opnieuw zou doen. 'Wat heb ik gedaan om Victor van een zeker dood de redden en anderen in dezelfde situatie: de prijs van een medicijn naar beneden onderhandeld. Ik zou het opnieuw doen.' 

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig