Zelfmoordaanvallen met explosieven tegen twee sjiitische moskeeën in de Jemenitische hoofdstad Sanaa hebben vrijdag minstens 140 doden geëist. Sanaa is momenteel in handen van de sjiitische Houthi-milities. De aanslagen vonden plaats tijdens het traditionele vrijdaggebed.

Het gaat om de dodelijkste aanslagen in Sanaa sinds 7 januari, toen de explosie van een autobom voor de politie-academie in de hoofdstad 37 mensen het leven kostte. Intussen heeft terreurgroep IS de aanvallen opgeëist via Twitter, aldus persagentschap Reuters. Eerder werd nog gespeculeerd dat de Jemenitische tak van Al-Qaeda achter de aanslagen zou zitten, maar nu wijst alles in de richting van IS. Als de aanslag inderdaad werd uitgevoerd door de terreurgroep, zou het haar eerste grote aanslag in Jemen zijn.

Naast de 140 doden zijn er nog honderden gewonden. Het dodental zal dus wellicht nog oplopen. De aanslagen vonden plaats in moskeeën tijdens het vrijdaggebed, een traditioneel moment waarop de meeste mensen aanwezig zijn.

President vlucht naar Aden

Nadat de Houthi’s Sanaa in februari veroverden, vluchtte president Abd Rabbo Mansour Hadi naar Aden, de grootste stad in het zuiden van Jemen. Maar ook in Aden wordt ondertussen gevochten. Donderdag werd het paleis van Hadi aangevallen. De president werd naar een ‘veilig onderkomen’ gebracht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig