‘Dit heeft geen fluit met racisme te maken’
Foto: rtbf

Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen neemt het in De Morgen op voor minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Die ligt in de buitenlandse pers onder vuur nadat hij deelnam aan ‘Les Noirauds’, een jaarlijkse optocht in Brussel waarbij de deelnemers hun gezicht zwart schilderen.

Elk jaar trekken ‘Les Noirauds’ door de straten van Brussel met slechts één doel: geld inzamelen voor de minderbedeelden. Om niet herkend te worden, verven de deelnemers hun gezicht zwart. De toenmalige Brusselse burgemeester Freddy Thielemans (PS) deed het en zelfs koning, toen nog prins, Filip nam deel aan de optocht.

De Franse televisiezender France 2 zond woensdag een reportage uit over de optocht van de ‘Zwarten’ of ‘Noirauds’ in de Brusselse straten. Journalist François Beaudonnet stelde zich heel wat vragen bij de traditie en trof tot zijn verbazing minister van Buitenlandse Zaken Reynders in het gezelschap aan. ‘Kan de Belgische minister van Buitenlandse Zaken zich in het zwart schminken zonder Afrika te choqueren’, vroeg de journalist zich af.

De beelden van een zwartgeschilderde Reynders gingen nadien de wereld rond. ‘Kolonialistisch’ volgens buitenlandse media. Human Rights Watch ging nog een stapje verder en sprak zelfs van racisme.

Jozef De Witte, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum neemt het nu voor hem op. ‘Als we met de culturele bril van een land naar een ander land kijken, is er vaak verbazing of verontwaardiging’, zegt De Witte in De Morgen.

‘Dit is een vorm van verkleden. De rijken maken zich onherkenbaar door zich te schminken, omdat ze gaan bedelen in hun eigen omgeving. Als wij in een land vol zwarten woonden, had Reynders zich wit geschminkt.’

Volgens De Witte wordt er door de critici totaal geen rekening gehouden met de context. ‘Als we zulke zaken uit de context halen, wordt het manipulatie. Plots is alles racistisch, mijn klomp breekt een beetje. Je mag tegen deze traditie zijn, maar het heeft geen fluit met racisme te maken. Latent of niet.’