Minister van Begroting verwacht ‘moeilijke’ begrotingscontrole
Hervé Jamar (MR) Foto: Photo News

Minister van Begroting Hervé Jamar (MR) verwacht dat de komende begrotingscontrole ‘moeilijk’ zal worden voor de federale regering. Dat heeft hij vrijdagochtend op de Franstalige radio Bel RTL gezegd. De regering moet op zoek naar 1,2 miljard euro om de begroting op koers te houden.

De regering had afgesproken om de begroting dit jaar structureel met 0,725 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te verbeteren. Ze moet daarvoor op zoek naar 1,2 miljard euro, zo maakte het monitoringcomité (een groep topambtenaren) donderdagavond bekend.

Jamar beseft naar eigen zeggen dat die oefening ‘moeilijk’ zal worden. Want naast de zoektocht naar 1,2 miljard euro hebben verschillende ministers ook een bijkomend budget van in totaal 600 miljoen euro gevraagd. Toch blijft de minister naar eigen zeggen ‘voorzichtig optimistisch’.

‘Meer kordate strijd tegen sociale fraude’

Net zoals zijn partijvoorzitter Olivier Chastel vindt ook Jamar overigens dat de sociale zekerheid tijdens de begrotingscontrole gespaard moet blijven. In een interview met De Standaard maakte Chastel vrijdagochtend duidelijk dat zijn partij geen fundamentele ingrepen in de sociale zekerheid wil, zoals bijvoorbeeld een beperking van de werkloosheid in de tijd. ‘We gaan het regeerakkoord niet herschrijven’, klinkt het.

Jamar sluit zich bij dat pleidooi aan en pleit voluit voor een meer kordate strijd tegen de ‘grote fiscale fraude’, wat volgens de MR-minister ‘verschillende honderden miljoenen euro’ zou kunnen opleveren. ‘Het is niet omdat we in de begroting een voorzichtig cijfer hebben ingeschreven, dat er niet meer te rapen valt. Ik ben ervan overtuigd dat er nog meer inzit’, zegt ook Chastel.

Pasen

Het rapport van het monitoringcomité zal de volgende dagen onder de loep worden genomen door drie werkgroepen binnen de regering. Een zal zich over de sociale zekerheid buigen, een over de fiscale inkomsten, en een over de primaire uitgaven. Meestal gaat het te zoeken bedrag nog omlaag nadat die werkgroepen met een kam door het rapport zijn gegaan. De regering hoopt de begrotingscontrole voor Pasen afgerond te hebben.