De wolken bleken op heel wat plaatsen spelbreker voor de langverwachte zonsverduistering. Gelukkig was de eclips op genoeg plaatsen te zien. Dankzij de wolken was bovendien vaak geen brilletje nodig.

Duizenden brilletjes werden de voorbije dagen en weken verkocht om naar de zonsverduistering te kunnen kijken. De moed zakte de vele enthousiastelingen dan ook in de schoenen toen aangekondigd werd dat een dik wolkenpak voor een grijze hemel zonder zon zou gaan zorgen. Dat bleek een gegronde vrees, want op heel wat plaatsen in ons land was het donker. Niet door de eclips, maar door de vele wolken en mist.

Gelukkig bleken die wolken en de mist uiteindelijk niet overal de grote spelbreker. Integendeel: de zon kwam er geregeld door en op heel wat plaatsen in ons land konden mensen toch af en toe een glimp opvangen van de zonsverduistering. Dankzij de wolken was daar niet eens een brilletje voor nodig, zo bleek.

Wie er niet veel van gezien heeft, kan hieronder een timelapse vanop de Faeroer-eilanden bekijken.

 

 

Voor de volgende zonsverduistering die zichtbaar zal zijn in ons land is het nog even wachten. Op 12 augustus 2026 hebt u recht op een zonsverduistering van 91 procent, al staat de zon dan al laag aan de horizon en is ze onder voor de verduistering afgelopen is. Voor de eerstvolgende volledige zonsverduistering in ons land zult u moeten wachten tot 2090.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig