‘Vrouwen die lastig gevallen worden, overdrijven niet’
Foto: rr
'Wij overdrijven niet'. Dat zegt blogster Yasmine Schillebeeckx in een post die volop gedeeld wordt op sociale media. Ze lanceert ook een oproep aan alle vrouwen om kleine en grote verhalen over seksisme te delen op sociale media.

Schillebeeckx schreef al eerder de blog 'Mijn naam is niet Hey Sexy', die in de krant De Morgen gepubliceerd werd en wat stof deed opwaaien. In haar tweede stuk over het onderwerp reageert ze op schrijver Marc Didden, die het in een column heeft over  'Juffrouwen Truttenbol die zich erover beklagen dat ze wel eens nagefloten worden door bronstige bouwvakkers'.

'Deze woorden doen me beseffen dat één artikel duidelijk niet genoeg was', reageert ze. 'Dat één anekdote over hoe ik als vrouw in het openbaar werd lastig gevallen niet genoeg was om mannen als jou te doen beseffen dat vrouwen. Niet. Gelijk. Behandeld. Worden. Jij beweert dat wij vrouwen niets te klagen hebben? Dat we goed behandeld worden? Dat we maar moeten omgaan met zogenaamde 'complimentjes' van mannen die hun appreciatie voor ons lichaam uiten? Jullie geloven niet dat iedere vrouw die op deze wereld rondloopt haar persoonlijke horrorverhalen met zich meedraagt?'

'Als ik zeg dat ik mij als vrouw niet altijd veilig voel op straat, dan overdrijf ik niet. Als ik zeg dat het als vrouw een traumatiserende gebeurtenis is om verbaal geterroriseerd te worden door een man die groter, sterker en ouder is dan ik, dan overdrijf ik niet. Als ik zeg dat een man die mijn billen ongevraagd vastpakt - of ze nu in een strakke jurk of een joggingbroek verpakt zijn - aanvoelt als een aanslag op mijn lijf, dan overdrijf ik niet. Als ik zeg dat ik mij aangerand, beschaamd en schuldig voel als een man mij zo behandelt, dan overdrijf ik niet'.

Daarom doet Schillebeeckx een oproep aan alle vrouwen om onder de hashtag #wijoverdrijvenniet - in het leven geroepen door haar blog-collega Annebeth Bels - klein lijkende maar tekenende voorbeelden te delen van hoe vrouwen in het dagelijkse leven geïntimideerd worden door mannen.