Islamitische Staat heeft de aanslag in Tunis opgeëist. In een audioboodschap die online circuleert, prijst IS de twee daders als 'ridders van de Islamitische Staat'. Bij de aanslag vielen 23 slachtoffers, daarbij één Belgische vrouw van 61 jaar.

Islamitische Staat heeft donderdag de aanslag opgeëist via een audioboodschap op het internet. Dat meldt Reuters. IS noemt de twee daders - waarvan de Tunesische autoriteiten vermoeden dat het 'wellicht' om twee Tunesiërs gaat: Yassine Laabidi en Hatem Khachnaoui - 'ridders van de Islamitische Staat' bewapend met machinegeweren en bommen.

Yassine Laabidi zou volgens de Tunesische eerste minister Habib Essi voor de aanslagen al gevolgd zijn door de veiligheidsdiensten. Ze waren echter niet op de hoogte van een 'specifieke dreiging' of van contacten met militante groeperingen.

De twee mannen werden uitgeschakeld door de veiligheidsdiensten. Volgens eerste minister Essid hadden ze mogelijk twee of drie kompanen, die nog worden opgespoord. De aanvallers openden het vuur op toeristen toen die van een bus kwamen. De toeristen werden daarna achtervolgd in de gangen van het museum.

Ondertussen zijn er al negen mensen gearresteerd die ervan verdacht worden in relatie te staan met de twee daders. Vier van hen zouden 'in rechtstreeks verband met de (terreur)operatie' en vijf anderen worden ervan verdacht in relatie te staaan met deze cel, aldus het communiqué. Op de precieze rol en identiteit van de verdachten werden geen details vrijgegeven.

Belgisch koppel getroffen

Vanochtend maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat er ook een Belgische slachtoffer viel bij de aanslagen. Het gaat om Hilda V., de 61-jarige echtgenote van de Belgische gewonde die eerder door Buitenlandse Zaken werd opgespoord. De 62-jarige man, Gabriël V., werd eerder geopereerd aan zijn knie, waardoor hij zijn vrouw pas vandaag kon identificeren. Het koppel uit het Antwerpse was met een cruiseschip van maatschappij MSC Croisières op vakantie in Tunesië.

Minister van Buitenlandse Zaken Reynders heeft namens de regering zijn deelneming aangeboden aan de familie van het slachtoffer, die eerder al op de hoogte werd gebracht van haar overlijden.

De daders maakten bij de aanslag woensdag volgens de Tunesische minister van Gezondheid 23 slachtoffers, 20 toeristen en 3 Tunesiërs, het leven. Onder de buitenlandse slachtoffers zitten naast het Belgisch slachtoffer volgens het ministerie een Spaans koppel, drie Japanners, een Colombiaan, een Australiër, een Engelse, twee Fransen een Pool en een Italiaan. Ook de twee daders van de aanslag werden gedood.

Er vielen bij de aanslag ook 44 gewonden. Het was de zwaarste terreuraanslag in Tunesië sinds het begin van de Arabische Lente meer dan vier jaar geleden.