Het UZ Leuven wil geen orgaantransplantatie uitvoeren bij een man die via de sociale netwerksite Facebook verschillende donors vond.

De redding leek nabij voor Roel Mariën, een nierpatiënt uit Schiplaken (Boortmeerbeek). Via Facebook had hij acht mensen gevonden die bereid waren hem een donornier te schenken. Op die manier hoefde hij geen drie jaar te wachten – zo lang duurt het vandaag wanneer je als patiënt op een wachtlijst voor orgaandonatie terechtkomt. Er staan dan ook zo’n achthonderd mensen op.

‘Het UZ Leuven vindt het ethisch niet verantwoord om een van deze acht nieren te gebruiken’, reageert Mariën ontgoocheld in Het Laatste Nieuws. ‘En dat terwijl me de afgelopen maanden toch altijd is gezegd dat niet alleen familieleden en verwanten maar ook buitenstaanders als levende donor in aanmerking komen. Voor zover ze daarvoor niet worden betaald natuurlijk.’

Strenge regels

Maar daar knelt het schoentje nu net voor het UZ Leuven: orgaandonatie van een levende persoon is in België gebonden aan zeer strenge regels. Het mag enkel van mensen die rechtstreeks emotioneel betrokken zijn, zoals een partner of een familielid. Een ‘cross-over’ tussen mensen die elkaar niet kennen, is mogelijk als bijvoorbeeld man en vrouw elkaar willen helpen maar medisch gezien geen goede match hebben. Als op dat moment een ander koppel in dezelfde situatie zit, kunnen de koppels onderling aan elkaar doneren.

Het UZ Leuven zegt dat het voorzichtig wil zijn met Facebook-initiatieven zoals bij Roel Mariën. ‘Het wettelijk kader is onvoldoende als er onoprechte intenties van de donor zijn.’

In Nederland zijn dergelijke donaties wel mogelijk, maar blijkt dat de ethische commissies niet altijd kunnen garanderen dat er geen winstbejag achter zit. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig