'Kindergeld loskoppelen van leeftijd is geen goed idee'
Foto: fotolia
De Vlaamse sociale partners zadelen de Vlaamse regering op met een ei. Samen met de Gezinsbond en de armoedebestrijders, zijn zij – de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (Serv) – er tegen dat de kinderbijslag niet langer gekoppeld zou worden aan de leeftijd van het kind.

Dat is nochtans een essentieel punt uit het hervormingsplan van de Vlaamse regering die door de zesde staatshervorming bevoegd is geworden voor de kinderbijslag en die vanaf 2016 kan hervormen.

Oudere kinderen, duurdere kinderen

Ze wou het bedrag van het kinderbijslag ook loskoppelen van de gezinsgrootte en daar stemt de Serv wel mee in. Maar van het ontkoppelen van het kindergeld van de leeftijd van het kind, willen de sociale partners niet weten. ‘De kosten van kinderen nemen sterk toe met de leeftijd’, leert Caroline Copers uit onderzoek van gereputeerde onderzoekscentra: CSB (UA) en Cebud (Thomas More).

De huidige leeftijdstoeslagen (15 euro vanaf 6 jaar, 24 vanaf 12 jaar en 27 euro vanaf 18 jaar, bovenop het basisbedrag van 90 euro) mogen dus niet verdwijnen zoals de Vlaamse regering wil. Ze moeten integendeel dichter bij de reële kosten komen.

De Serv pleit ervoor om voor elke leeftijdsgroep eenzelfde aandeel van de kosten te dekken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig