Belg gewond maar niet in levensgevaar na aanslag in Tunis
Een slachtoffer wordt geëvacueerd van de plaats waar de terroristen toesloegen. Foto: ap
Bij een aanval op een museum in de Tunesische hoofdstad Tunis zijn negentien slachtoffers gevallen. Dat is de eindbalans. Het gaat om zeventien toeristen - onder wie waarschijnlijk geen Belgen - een Tunesiër en een agent. De Tunesische politie schoot ook nog de twee daders dood. Bij de aanslag is ook een Belg gewond geraakt. Het slachtoffer verkeert niet in levensgevaar. Hij werd geraakt door een kogel in de knie.

De Tunesische eerste minister Habib Essid heeft op de nationale televisie verklaard dat de twee daders misschien niet alleen handelden. 'Het is mogelijk, maar niet zeker, dat de twee daders werden gesteund door twee of drie anderen en we zijn momenteel bezig met een zoektocht naar deze twee of drie terroristen die mogelijk meegewerkt hebben aan de actie.' Volgens verschillende bronnen is het waarschijnlijk dat terreurgroep Islamitische Staat achter de aanslag zit.

19 slachtoffers

Woensdag rond de middag drongen twee met kalasjnikovs gewapende mannen het nationaal museum van Tunesië binnen. Daar waren op het moment van de feiten naar schatting 200 bezoekers aanwezig: zo'n 100 Italianen, maar ook Britten, Italianen, Fransen en Spanjaarden. De meeste bezoekers konden het pand ontvluchten, maar een onbekend aantal gasten werd  gedurende een paar uur gegijzeld.

Nadat de wijk was afgezet, drongen antiterreureenheden iets voor 15 uur het museum binnen. Het naast het museum gelegen parlement werd intussen geëvacueerd. Daar waren op het moment van de feiten verschillende volksvertegenwoordigers aanwezig, net als de minister van Justitie. Naar verluidt zou net vandaag een wet op antiterrorisme in het parlement aan bod komen, en volgens sommige bronnen was het parlement dan ook het primaire doel van de aanvallers.

De politie kon rond 15 uur uiteindelijk de gijzelaars ontzetten. De twee schutters werden bij die actie gedood, maar ook een Tunesische agent liet het leven. Volgens de Tunesische premier Habib Essid kwamen uiteindelijk zeventien buitenlandse toeristen om. Onder de dodelijke slachtoffers zijn er vijf Japanners, vier Italianen, twee Colombianen, een Fransman, een Pool, een Australiër en een Spaanse. De nationaliteit van de twee andere gedode toeristen werd niet vermeld. Naast de toeristen werden twee Tunesiërs gedood, een agent en een buschauffeur. Ook twee daders werden gedood.

 

Belg gewond maar niet in levensgevaar

Bij de aanslag is ook een Belg gewond geraakt. Het slachtoffer verkeert niet in levensgevaar, zo meldt de Belgische FOD Buitenlandse Zaken woensdagavond. Buitenlandse Zaken onderzoekt of er zich onder de slachtoffers nog andere landgenoten bevinden.

'Het was bekend dat het gevaar voor aanslagen in Tunesië aanwezig was', aldus Van de Velde, waardoor Buitenlandse Zaken het reisadvies al had aangepast. 'We gaan wel bekijken of we bepaalde details in het reisadvies moeten aanpassen, maar momenteel hebben we daar te weinig informatie over.'

Demonstratie aan museum

Aan het Bardomuseum zijn woensdagavond tientallen mensen bijeengekomen om te betogen tegen terreur en om te laten zien dat ze niet bang zijn.

 

Het Bardomuseum is een van de belangrijkste musea van Tunesië en herbergt een schat aan Romeinse mozaïeken. Het ligt in het historische Bardopaleis, waar ook het Tunesisch parlement is gevestigd. De raid op het museum is de dodelijkste aanslag in het land sinds een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in een synagoge in Djerba in 2002. We volgden de gebeurtenissen dan ook van minuut tot minuut op de voet.

De Veiligheidsraad en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hebben de terreuraanslag 'sterk veroordeeld'. Ban betuigde zijn 'diepste medeleven met de families van de slachtoffers van deze verschrikkelijke daad', zo verklaarde een VN-woordvoerder. Voorts drukte hij zijn solidariteit uit met het Tunesische volk en de Tunesische autoriteiten.

14 passagiers van Costa verschenen niet op appèl

De maatschappij Costa Croisières heeft laten weten dat 14 passagiers niet op het appèl zijn verschenen na de aanslag in Tunis. Het cruiseschip dat in de haven voor anker lag, vertrekt woensdagavond. Er blijft een ploeg ter plaatse om de toeristen op te vangen.

'De kapitein heeft 14 ontbrekende passagiers gemeld die niet aan boord zijn gegaan', zo liet een woordvoerder van Costa Croisières in Frankrijk weten. Of het gaat om slachtoffers van de aanval op het Bardo-museum is niet geweten, luidt het. 

Het cruiseschip van Costa had ongeveer 3.000 passagiers aan boord en was vertrokken vanuit Marseille.

Kwetsbaar

Tunesië is sinds de succesvolle opstand tegen dictator Ben Ali in december 2010 in volle transitie naar een democratisch land. Centraal staat de zoektocht naar een consensus tussen seculiere en islamistische krachten. Dat is een grote uitdaging voor het noord-Afrikaanse land dat midden in een turbulente regio ligt. 

Na de verkiezingen van november 2014 werkte de Tunesische premier Habib Essid aan een regering die breed gedragen werd en uit seculieren, islamisten en enkele kleinere partijen bestaat. De uitdagingen blijven echter talrijk. Zo telt Tunesië meer dan 2.000 Syriëstrijders. Hun eventuele terugkeer baart grote kopzorgen bij de machthebbers. Gisteren nog werd in buurland Libië een Tunesische topmilitant van Islamitische Staat gedood.

De hoofdstad Tunis heeft een hoogopgeleide bevolking en het toerisme is er een belangrijke bron van inkomsten. Het is weinig toeval dat de terroristen er net in het belangrijke historisch museum toesloegen. Ze probeerden het land daarmee in het hart te treffen.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in