Google gaat Android-apps beter controleren
Foto: Google

Google zal apps voor Android strenger controleren voor ze gepubliceerd worden in de Play Store. Het wil daarmee de gebruikservaringen van zowel gebruikers als ontwikkelaars verbeteren. Apple hanteert deze werkwijze al langer in zijn App Store.

Om de kwaliteit van de apps te verbeteren, is Google enkele maanden geleden begonnen met het manueel controleren van apps voor de gepubliceerd worden in de Play Store, schrijft het bedrijf in een blogpost . Tot voor kort verschenen nieuwe apps en games eerst in de Play Store en werden ze pas daarna nagekeken op fouten en schendingen van de gebruiksvoorwaarden.

Google benadrukt dat de nieuwe manier van werken het publicatieproces niet zal vertragen. ‘We hebben oog voor de snelle innovatie die eigen is aan Google Play. Ons team van experten zal ontwikkelaars blijven helpen om hun producten al na enkele uren in de markt te krijgen, en niet pas na dagen of weken’, schrijft Google in een plaagstoot aan concurrent Apple, waar het gemiddeld een week duurt om groen licht te krijgen voor een nieuwe app.

Ontwikkelaars moeten ook een uitgebreide vragenlijst invullen als ze een nieuwe app of een update van een bestaande app indienen. Die vragenlijst is de basis voor een kwalificatiesysteem gebaseerd op leeftijd. ‘We beseffen dat mensen in verschillende landen andere ideeën hebben over welke inhoud geschikt is voor kinderen en jongeren. Met deze ingreep kunnen ontwikkelaars hun apps beter labelen voor de juiste doelgroep.’ Google wil voor de apps de classificaties gaan gebruiken van de IARC (de International Age Rating Coalition).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in