17-jarig meisje met psychische problemen kan vervroegd terecht in Mol
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).
Er is een opvangplaats gevonden voor het 17-jarige meisje dat maandag met een ziekenwagen werd afgezet aan het justitiepaleis in Antwerpen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) dinsdag verklaard..

Het meisje, dat in behandeling was bij de kinder- en jeugdpsychiatrie van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, kon daar maandag niet meer terecht, en werd daarom met een ziekenwagen naar het justitiepaleis in Antwerpen gebracht. Doordat de jeugdrechter geen plaats vond in een psychiatrische instelling, moest ze de nachtnoodgedwongen doorbrengen in een cel.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) stelde dinsdagmiddag evenwel dat er intussen opvang gevonden is voor het meisje, ook al 'moet nog uitgezocht worden wat er juist gebeurd is'. Ze mag immers vervroegd voor time-outperiode van twee weken naar het opvangcentrum in Mol. Dat stelde de sociale dienst voor gerechtelijke jeugdhulpverlening voor aan de jeugdrechter, die het voorstel bekrachtigde. 'Het meisje zou morgen [...] gaan, maar blijkbaar is er gisteren plots een crisissituatie ontstaan. De geplande time-out is nu vervroegd.'

Nog volgens Vandeurzen 'heeft het psychiatrisch centrum waar het meisje vandaan komt de garantie gegeven dat ze er opnieuw terechtkan eens haar time-out afgelopen is'. Dat is op 1 april. In Mol worden doorgaans jongens opgevangen, maar er zijn ook enkele plaatsen voor meisjes.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil voorlopig nog niet reageren op de gebeurtenissen. Zij wil eerst meer duidelijk over waar het misgelopen is. Het parket van Antwerpen laat intussen wel al weten dat het een onderzoek naar schuldig verzuim is gestart tegen de behandelende en/of verantwoordelijke artsen van zowel het Erasmusziekenhuis als het Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in