Rabobank klaar voor negatieve rente
Foto: AFP

De computersystemen van de Nederlandse Rabobank worden voorbereid op het aanrekenen van negatieve rente. Dat betekent dat de klanten mogelijk moeten betalen om geld op hun spaarrekening te plaatsen. De situatie is in België niet aan de orde.

Een woordvoerder van de bank bevestigt aan de Nederlandse zender RTL Z dat de bank werkt aan het voorbereidingen voor het invoeren van een negatieve rente. Het gaat echter om technische voorbereidingen. Plannen om de spaarrente voor particulieren onder nul te laten zakken zijn er momenteel nog niet, klinkt het. De kans dat het zover komt is volgens Rabobank ‘verwaarloosbaar’.

Volgens Rabobank is de technische aanpassing in Nederland nodig voor zakelijke klanten en financiële instellingen die kortstondig geld bij de bank stallen. Die kunnen wel al te maken krijgen met negatieve rente. ‘Om dit te kunnen faciliteren hebben we onze systemen aangepast. In de oude systemen is immers nooit rekening gehouden met de mogelijkheid van een negatieve rente’, aldus de woordvoerder op RTL Z.

Belgische spaarders hoeven nog niet te wanhopen. Want hoewel de spaarrente nog lager kan, is een negatieve spaarrente in ons land bij wet verboden. In het koninklijk besluit over de spaardeposito's staat er dat de vergoeding 'verplicht maar ook uitsluitend bestaat uit een basisrente en getrouwheidspremie'. In de tekst wordt enkel gesproken over een vergoeding 'opbrengen' en een rente 'storten' op de spaarrekening.
Hoe hoog de minimale basisrente en getrouwheidspremie in België moet zijn, is onduidelijk. Sommige bronnen spreken van minstens 0,01 basisrente en een getrouwheidspremie van minimaal 0,1 procent. Maar wellicht kan het ook lager.
Nico Tanghe
Economie & Financiën
Hogere rente

In Nederland is de opbrengst op de spaarboekjes gemiddeld een stuk hoger dan in België. Zo ontstond er enkele weken geleden nog ophef toen Rabobank er als eerste de rente onder 1 procent liet zakken. Bij ons zit meer dan de helft van de spaarrekeningen daar al ver onder. In Nederlands is er wel nog een vermogensrendementbelasting verschuldigd.