Als het van de Vlaamse overheid afhangt, bezoeken we onze bejaarde (groot)ouders binnenkort niet meer in het rusthuis, maar kunnen we tijdelijk een mobiel bijgebouw in de achtertuin plaatsen om ze daar te verzorgen. Twee vliegen in één klap, want de bejaarden hebben privacy en genegenheid en de overbevolkte rusthuizen worden niet verder onder druk gezet.

Aangezien de wachtlijsten voor woonzorgcentra en serviceflats alleen maar groeien, werkt de Vlaamse overheid met enkele partners aan een alternatief. Het gaat om een – perfect uitgeruste – verplaatsbare woonruimte van 48 vierkante meter. Mobiele mantelzorgwoningen ­heten ze. ‘Het is een aanbouw die op maat wordt ingericht en in één dag in de tuin wordt geplaatst – en ook weer wordt weggenomen’, zegt ­Lieve Apers van het Agentschap Ondernemen, afdeling Zorgeconomie. Op die manier blijft grootmoeder dichtbij, krijgt ze verzorging en behoudt iedereen toch zijn privacy.

Wettelijke bezwaren

De partners die meewerken, zijn onder meer gemeenten, ziekenfondsen – die kunnen via hun thuiszorgwinkels een deel van de inboedel aanbieden – en bouwbedrijven.

Een van die bedrijven is het Limburgse Skilpod. ‘Technisch kunnen wij mobiele zorgeenheden al aanbieden’, zegt Jan Vrijs. ‘De moeilijkheid is dat de regelgeving niet aangepast is. Je mag in België zonder bezwaar een poolhouse plaatsen van veertig vierkante meter, maar je mag geen zorgkamer plaatsen van hetzelfde volume.'

25.000 extra bedden nodig

Er zijn weinig sectoren waar de nood zo hoog is als in de ouderenzorg. Minstens honderdduizend ouderen wachten op een plaats in een residentiële omgeving. Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg zullen er in 2025 ongeveer 25.000 extra bedden nodig zijn, een derde meer dan vandaag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig