Navo vindt Belgische fregatten overbodig en te duur
Belgische fregat Foto: belga
Als het van de Navo afhangt, wordt er voortaan vooral naar de 'readiness' in de lucht gekeken. België kan zijn fregatten dus maar beter snel van de hand doen, want ze zijn te duur en er zijn er al meer dan genoeg.

Net zoals heel wat andere ‘stakeholders’ heeft ook de Navo haar licht laten schijnen over het Belgische leger en de sanering waar het departement voor staat. In een vertrouwelijk gesprek met minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) raadde Heinrich Brauss, de adjunct-secretaris-generaal voor Defensiebeleid en -planning, aan om het budget radicaal te hervormen. De kaasschaaf bovenhalen is geen optie, zegt hij. Maar raken aan de budgetten voor training en ‘readiness’ is dat evenmin.

F-16's bejubeld, fregatten afgeschreven

De Navo wil snel inzetbare troepen en kijkt dus vooral gretig naar al wat vliegt. De F-16’s, maar ook de Belgische transportvliegtuigen worden dus erg hoog ingeschat. De landcomponent mag wat de Navo betreft serieus inkrimpen. En de Marine, daar moet men zich concentreren op het mijnenjagen, dat volgens Brauss ‘state of the art’ is.

De twee Belgische fregatten, waarvoor de vervanging wordt voorbereid, worden echter overbodig bevonden. Binnen de Navo zijn er meer dan genoeg en bovendien zijn ze veel te duur voor het Belgische budget, meent de Navo. 'Get rid of them', klonk het onverbloemd.

Lees hier het volledige overzicht van wat de Navo wel en niet belangrijk vindt voor het Belgische leger.