Kinderpsychiatrie dumpt meisje bij Justitiepaleis
Foto: WH
Een meisje van 17 dat in behandeling was bij de kinder- en jeugdpsychiatrie van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen, werd maandag met de ambulance gedropt aan het Vlinderpaleis. ‘Ongehoord dat een arts zomaar een kind dumpt op de rechtbank’, reageert jeugdrechter Christian Denoyelle.

Omdat ze maandag niet meer terug mocht in de psychiatrische kliniek en ze ook niet mocht blijven in de spoedafdeling van een ziekenhuis, brengt ze vannacht uiteindelijk de nacht door in een doorgangscel van de Antwerpse Lokale Politie.

De afgelopen maanden kreeg de 17-jarige S. therapie bij de afdeling Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie (UKJA) van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA). Door verschillende trauma’s in haar kindertijd liep het meisje psychische schade op. Dat uit zich onder meer in zelfverminking en dissociatie, waarbij een patiënt psychisch afgesloten raakt van zijn of haar omgeving.

Zelfverminking en een nachtje cel

Om nog onduidelijke redenen besloot UKJA afgelopen weekend haar behandeling minstens tijdelijk stop te zetten en het meisje ergens anders onder te laten brengen. Allicht werd besloten dat ze door haar gedrag niet meer hoorde op de afdeling, maar dat ze volgens de arts naar een gemeenschapsinstelling moest verhuizen. S. zou zichzelf hebben verminkt, waarna ze volgens onze informatie in eerste instantie werd overgebracht naar een spoedafdeling van het ZNA.

Van daar vertrok de vraag aan de Antwerpse jeugdrechter om haar een plaats te geven in de gesloten time-outafdeling van de gemeenschapsinstelling in Mol. Maar op korte termijn een plek vinden in een gemeenschapsinstelling is voor een kind met het psychiatrisch profiel van S. onmogelijk. Vandaag brachten de artsen haar met een ambulance over naar het Antwerpse Vlinderpaleis. Uiteindelijk werd besloten dat er niets anders op zit dan haar te laten overnachten in een doorgangscel van de Antwerpse lokale politie.

Voorzieningen voor jongeren met psychische problemen ontoereikend

De situatie van het meisje maakt opnieuw duidelijk dat de voorzieningen voor jongeren met een psychiatrische problematiek ontoereikend zijn. ‘Het is ongehoord dat artsen eenzijdig beslissen om een minderjarige patiënt gewoon af te zetten aan de rechtbank’, reageert Christian Denoyelle, jeugdrechter in Antwerpen. ‘We beseffen allemaal dat er op vlak van jongerenwelzijn problemen zijn, maar dit is niets meer of minder dan het probleem gewoon doorschuiven.’

Het ZNA kan geen commentaar geven op dit specifiek dossier. ‘Het komt wel voor dat artsen beslissen een patiënt over te brengen naar de rechtbank als zijn gedrag een gevaar betekent voor zichzelf, andere patiënten of het personeel en we niet de correcte omkadering kunnen geven’, reageerde woordvoerster Renée Willems.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in