‘Drie keer meer kans dat tv over verkeersongeval bericht als slachtoffer kind is’
archiefbeeld. Foto: BELGA

De ernst, tijdstip en plaats van het ongeval, de leeftijd van de slachtoffers en type weggebruikers beïnvloeden de kans dat de media erover berichten. Dat is de conclusie van een gezamenlijke studie van Steunpunt Verkeersveiligheid (UHasselt) en het Steunpunt Media (UA).

De onderzoekers namen alle items die in de periode 2006-2012 aan bod kwamen in de 19 uur-journaals van VRT en VTM op in hun studie. Nog geen 1 procent van alle letselongevallen kreeg daarbij televisie-aandacht. Van de dodelijke verkeersongevallen kwam echter 22,5 procent in het journaal, vooral op VTM (849 keer) en in mindere mate op VRT (530).

Verder leiden dodelijke ongevallen en botsingen met meerdere slachtoffers vaker tot een item op tv. Dat geldt ook voor ongevallen met jonge slachtoffers. ‘Als een kind of een tiener overlijdt bij een ongeval, dan wordt de kans dat de tv-journaals over het ongeval berichten 2,5 (tiener) tot 3,5 (kind) keer zo groot’, staat te lezen in de studie. Als een 65-plusser sterft, verkleint die kans dan weer met een derde. Ongevallen met vrouwelijke dodelijke slachtoffers komen dan weer ongeveer 30 procent meer aan bod dan ongevallen waarbij uitsluitend mannen betrokken zijn.

Ook het tijdstip speelt een grote rol: dodelijke weekendongevallen komen 35 procent meer in het nieuws dan tijdens de week. Ongevallen met motorrijders en bromfietsers en ongevallen in West-Vlaanderen en Limburg krijgen dan meer minder aandacht dan gemiddeld. Oververtegenwoordigd zijn de ongevallen met vrachtwagens, die op autosnelwegen en die in de provincie Antwerpen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in