Sinds 5 maart was de Russische president Vladimir Poetin (62) niet meer in het openbaar gezien. Er werd bijgevolg druk gespeculeerd. Maar maandag was de president op de afspraak.

Er stond maandag in Sint-Petersburg een ontmoeting gepland tussen Poetin en zijn Kirgizische ambtsgenoot Almazbek Atambajev. Normaal zou een dergelijk gesprek weinig aandacht krijgen, maar deze keer stonden de journalisten te dringen. En Poetin kwam. Hij sprak zelfs. ‘Een leven zonder roddels zou saai zijn’, zei de president bij aankomst. Atambajev grapte ook, door mee te delen dat Poetin 'hem heeft rondgereden in Sint-Petersburg en zelf achter het stuur zat'.

Onderstaande video - in het Russisch - toont de ontmoeting.

 

De Russische president was al sinds 5 maart niet meer in het openbaar verschenen. Het was al meer dan twee jaar geleden dat de president 11 dagen niet gezien was. Mede door het vreemde gedrag van de overheid - oude foto’s van Poetin werden als nieuw vrijgegeven - werd er volop gespeculeerd over ziekte, over een machtsgreep en zelfs over de dood van de president.

De woordvoerder van Poetin moest maandag eens goed lachen met de persaandacht. 'Hebben jullie de gebroken, verlamde president gezien, die gevangen is genomen door generaals? Hij is net teruggevlogen uit Zwitserland, waar hij een geboorte heeft bijgewoond', zei Dmitri Peskov tegen de aanwezige journalisten. In een roddelblad stond dat Poetin de voorbije week in Zwitserland was omdat daar een love child van hem geboren was.

Een uitleg voor de afwezigheid van Poetin kwam er evenwel niet.

Vorige week vrijdag stond er een reis naar Kazachstan in de agenda van Poetin. Die trip werd uitgesteld. Het Kremlin heeft nu laten weten dat Poetin komende vrijdag alsnog naar Kazachstan zal reizen.