Rusland start grootschalige militaire oefening
Vladimir Poetin. Foto: AP

De Russische president Vladimir Poetin heeft een grootschalige militaire oefening in de Noordelijke IJszee bevolen.

Volgens RIA zijn de Russische marinevloot en de paratroepen in het noorden van het land in hoogste staat van paraatheid gebracht als deel van een militaire oefening in de Noordelijke IJszee. De training zou door Poetin bevolen zijn, maar het is evenwel de minister van Defensie Sergej Sjojgu die geciteerd wordt.

Volgens Sjojgu worden de Russen geconfronteerd met nieuwe dreigingen en is het nodig om hun militaire vermogen op te drijven. Er wordt dan ook veel geld gestoken in de modernisering van het Russische leger. ‘En er moet speciale aandacht gaan naar de strategische eenheden in het noorden van het land’, aldus de minister.

Olie

De spanning tussen Rusland en het westen is het voorbije jaar hoog opgelopen. Het westen beschuldigt de Russen van hulp aan de pro-Russische troepen die in het oosten van Oekraïne tegen het Oekraïnse leger vechten, een conflict dat al aan minstens 6.000 mensen het leven heeft gekost. Moskou ontkent enige betrokkenheid. Toch heeft het westen sancties opgelegd.

In het noorden van Rusland is dan weer veel olie te vinden, waardoor de Russen er een prioriteit van maken om het gebied te beschermen. Rusland deelt er een grens met Noorwegen. Aan de militaire oefening zouden 40.000 soldaten, 41 oorlogsschepen en 15 onderzeeërs deelnemen.