Baldwin Lonsdale, de president van Vanuatu, beschrijft cycloon Pam als een monster dat de ontwikkeling op de eilandengroep heeft weggevaagd.

De klimaatverandering heeft volgens de president bijgedragen tot de vernietigende kracht van cycloon Pam, die op de eilandenarchipel hele dorpen heeft vernield. Dat zei hij net voor zijn vertrek uit Japan, waar hij had deelgenomen aan een conferentie over het voorkomen van natuurrampen.

‘Dit is een erg verwoestende cycloon’, zei hij. ‘Ik beschrijf hem als een monster dat Vanuatu heeft getroffen. Het is een tegenslag voor de regering en voor de inwoners van Vanuatu. Al de ontwikkeling is weggevaagd.’

Voor hem is het duidelijk dat de klimaatverandering het extreme weer verergert. ‘We zien het zeeniveau stijgen. De cyclonen, de warmte, de regen worden allemaal beïnvloed. Dit jaar meer dan in elk ander jaar. Ja, de klimaatverandering draagt hiertoe bij.’

Hulp komt op gang

De president sprak zich lovend uit over de snelle reactie van de internationale gemeenschap. Hij benadrukte dat hij het geluk had op het moment van het drama in Sendai te zijn, waar hij onmiddellijk de hele wereld kon toespreken en toegang had tot de media.

'Momenteel hebben wij humanitaire hulp nodig. Op lange termijn hoeven wij financiële hulp en assisentie om met de heropbouw van onze infrastructuur te beginnen. We moeten alles heropbouwen', zei het staatshoofd.

Ter plaatse blijft het intussen erg moeilijk om een juist beeld te krijgen van de omvang van de ramp. Londsdale heeft het over zes doden en dertig gewonden in Port Vila. Maar de autoriteiten ter plaatse, die zaterdag de noodtoestand uitriepen, vrezen voor veel meer slachtoffers. Verschillende getroffen gebieden zijn moeilijk bereikbaar.

Een woordvoerder van het Rode Kruis beschreef de situatie als apocalyptisch.