Poetin: ‘Waren bereid kernwapens stand-by te houden’
Foto: Photo News

Rusland was bereid om zijn kernwapens stand-by te houden mocht de Krimcrisis zijn geëscaleerd. Dat heeft president Vladimir Poetin gezegd in een documentaire die zondag werd uitgezonden op de Russische staatszender. Woensdag is het een jaar geleden dat de regio officieel werd toegevoegd aan Rusland.

De Russische staatszender zond zondagavond een documentaire uit over de annexatie van de Krim. Op de vraag of Poetin bereid was om de Russische kernwapens te mobiliseren, antwoordde hij: 'daar waren we klaar voor'.

Het was uiteindelijk onnodig om meer wapens in te zetten, nadat de Krim zich via een omstreden referendum liet annexeren. Op 18 maart werd de regio officieel toegevoegd aan Rusland, al werd dit door Kiev en het Westen nooit erkend.

De president zegt dat hij de Verenigde Staten en Europa had gewaarschuwd om zich niet te mengen in het dispuut. Hij beschuldigt in het interview Obama’s administratie als puppetmasters: zij zouden de massaprotesten die hebben geleid tot het gedwongen vertrek van de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in gang hebben gezet.

In een teaser van de documentaire die eerder deze week werd vrijgegeven, had Poetin al gezegd dat hij na de val van Janoekovitsj op 22 februari 2014 een operatie had gelanceerd ‘om het leven van de Oekraïense president te redden’. ‘Anders zou hij zijn afgeslacht’, meent Poetin.

Nog volgens de president zou de beslissing voor annexatie van de Krim pas zijn genomen nadat Janoekovitsj was afgezet. ‘We hebben een historische band met de Krim en daar wonen heel wat Russen. Zij waren in gevaar en we konden hen niet in de steek laten’, aldus Poetin.

Het is niet duidelijk wanneer het interview met Poetin, die sinds 5 maart nergens meer in het openbaar is opgedoken, heeft plaatsgevonden.