Vaticaan steunt militair optreden tegen IS
Silvano Tomasi. Foto: AP

Het Vaticaan vindt dat er geweld mag worden gebruikt tegen terreurgroep Islamitische Staat als er geen politieke oplossing wordt gevonden.

In een interview met de Amerikaanse katholieke website Crux zegt aartsbisschop Silvano Tomasi, de ambassadeur van het Vaticaan bij de VN, dat het gebruik van geweld mogelijk noodzakelijk zal zijn om minderheden tegen IS te beschermen.

‘Er is een gecoördineerde en doordachte coalitie nodig die al het mogelijke doet om een politieke oplossing zonder geweld te bereiken’, zegt hij. ‘Maar als dat niet mogelijk is, dan is geweld gebruiken noodzakelijk.’

Het Vaticaan is altijd tegen een militaire optreden in de regio geweest. Maar de onthoofding van 21 Egyptische koptische christenen in Libië was een keerpunt. Volgens Tomasi pleegt IS een genocide en moet de terreurgroep gestopt worden.

‘We moeten deze genocide stoppen. Anders zullen we ons in de toekomst afvragen waarom we niets gedaan hebben. Waarom we zo’n vreselijke tragedie hebben laten gebeuren.’

Christenen zijn volgens de aartsbisschop het vooral doelwit van IS-aanvallen, maar de rechten van alle minderheden moeten beschermd worden.

Paus Franciscus heeft IS al verschillende keren veroordeeld en zei dat het rechtmatig is om een onrechtvaardige agressor te stoppen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig