Lars Vilks, de Zweedse cartoonist die een maand geleden werd geviseerd bij een aanslag in Kopenhagen, heeft een prijs voor moed gekregen in het parlement in Denemarken.

Vilks is bekend om zijn omstreden tekeningen van de profeet Mohammed, die meermaals het mikpunt van kritiek zijn geweest. Zaterdag mocht Vilks een prijs voor moed ontvangen in het Deense parlement.

Het was de eerste keer dat de cartoonist in het openbaar verscheen sinds de aanslagen in Kopenhagen van een maand geleden. Toen viel een gewapende man binnen tijdens een debat met Vilks in een cultureel centrum. Later probeerde dezelfde man een synagoge binnen te dringen. Bij de aanslagen vielen twee dodelijke slachtoffers.

De schutter zelf werd de dag na de eerste schietpartij doodgeschoten door de politie. Hij kwam net uit de gevangenis en vertoonde al geradicaliseerd gedrag tijdens de laatste weken van zijn celstraf.

‘Ik wilde geen symbool van vrije meningsuiting worden’

Vilks was eerder verrast dat hij een prijs voor moed kreeg omdat hij na de aanslagen nog steeds snedige cartoons maakt: ‘Ik ben een kunstenaar en mijn kunstwerken zijn waarschijnlijk moeilijk om te begrijpen. Ik laat mijn werk aan de wereld zien en die moet er dan maar een interpretatie aan geven. Ik heb er nooit aan gedacht om het symbool van vrije meningsuiting te worden.’

Zaterdagnamiddag kwamen duizenden mensen samen aan de synagoge in Kopenhagen waar de tweede schietpartij plaatsvond. Ze vormden een menselijke ketting en legden witte rozen neer op de plaats waar de bewaker van de synagoge werd doodgeschoten. Vilks was ook aanwezig om zijn steun te betuigen.