Bij drie betogingen in verschillende delen van het Duitse Wuppertal, van salafisten, extreemrechts, de Pegida-beweging en anti-racistische organisaties, is het zaterdagnamiddag tot schermutselingen gekomen.

Bij de betoging van Pegida en extreemrechts hadden gemaskerden met flessen en vuurwerk naar de politie gegooid. Ook toen de politie deelnemers van de salafistische betoging wilden fouilleren, kwam het tot geweld.

‘Verniel nu niet alles’

De oprichter van Pegida, Lutz Bachmann, had zijn aanhangers eerder opgeroepen om kalm te blijven. ‘Verniel nu niet alles’, zei hij voor hij een einde maakte aan de betoging. De drie betogingen kregen, vanwege het gewelddadig gedrag van sommige betogers, geen toestemming om door de straten van de stad te stappen, en moesten op hun verzamelpunt blijven.

Er was voor geweld gevreesd tussen extremistische moslims en hun extreemrechtse tegenstanders. De politie zette meer dan 1.000 manschappen in om de betogingen de baas te kunnen. Vooraf had de politie het over een ‘ongeziene dag van protest in Duitsland’.

Drie betogingen op één dag

De opkomst lag echter lager dan de 3.000 deelnemers die de organisaties verwacht hadden. Pegida trok ongeveer 1.000 betogers, in plaats van de verwachte 2.000. Bij de salafisten waren het er 100 in plaats van 400. Op de betoging waartoe anti-racistische organisaties was er dubbel zoveel volk als verwacht: zowat 700 mensen.

Bij een gelijkaardige betoging, eind oktober in Keulen, van Hooligans Tegen Salafisme was het ook al tot zware rellen gekomen, waarbij 44 agenten gewond raakten. In Solingen en Bonn, net als Wuppertal ook in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, hadden salafisten en politie ook al straatgevechten gevoerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig