De zware storm die over eilandengroep van Vanuatu is geraasd, heeft negentig procent van de huizen in de hoofdstad Port Vila beschadigd of vernield. Dat zegt hulporganisatie Oxfam. De president van Vanuatu, Baldwin Lonsdale heeft tijdens een VN-conferentie internationale steun gevraagd.

Een woordvoerder van het Rode Kruis beschrijft de situatie als apocalyptisch. Minstens acht mensen werden door het natuurgeweld gedood. In sommige delen zijn volgens hem hele dorpen vernield. De ramp kan de ergste zijn in geschiedenis van de regio.

'De mensen van Vanuatu gaan veel hulp nodig hebben om hun huizen en levens weer op te bouwen', zegt Colin Collet van Oxfam in Port Vila. Onderdak, proper water en sanitair voorzien, zijn volgens hem de eerste prioriteiten.

Cycloon Pam bracht windvlagen van meer dan 300 km/uur en hevige stortregens. Minstens tien mensen kwamen om. Maar er wordt gevreesd voor veel meer doden. Duizenden mensen brachten de nacht door in de noodopvang.

Er zouden 10.000 mensen geen dak meer boven hun hoofd hebben. Kinderrechtenorganisatie Unicef meldt dat minstens 54.000 kinderen door het natuurgeweld getroffen zijn. 

Intussen komt de internationale hulp op gang. Een vliegtuig van Nieuw-Zeeland is in Port Vila geland met hulpgoederen. Ook Australië, Groot-Brittannië en de VN hebben steun beloofd. Het Rode Kruis heeft eten, dekens en dekzeilen ter plaatse gebracht. 

'Alsof de wereld verging'

Volgens de Australische meteorologische diensten is het overgrote deel van de archipel getroffen. De wervelstorm was bovendien op het allerlaatste moment van traject veranderd en heeft de hoofdstad Port Vila veel harder hebben getroffen dan voorzien. Op zowat heel Vanuatu liggen de communicatie en de elektriciteit volledig uit.

‘Het was alsof de wereld verging’, zei Alice Clements van Unicef vanuit Port Vila. ‘Het is alsof er een bom is afgegaan in het centrum. Er is geen stroom en geen water.’

 

Oproep van de president Vanuatu

De president van Vanuatu, in de Stille Oceaan, deed zaterdagmiddag nog een oproep tot internationale hulp voor de archipel. 'In naam van de regering en bevolking van Vanuatu roep ik de internationale gemeenschap op om ons te helpen bij deze ramp', aldus president Baldwin Lonsdale in een toespraak tijdens een VN-conferentie in het Japanse Sendai.

Volgens de VN wonen minstens 100.000 mensen langs het pad dat de cycloon gevolgd heeft. Op de eilandengroep wonen 270.000, vooral arme, mensen.