Tobback: 'Vooral ongelofelijk triestig voor de partij'
Foto: rr
Bruno Tobback en John Crombez zijn vertrokken voor de laatste drie maanden van de voorzittersstrijd bij de SP.A. Een vriendenmatch wordt het niet. De Standaard interviewde de twee kandidaat-voorzitters om te peilen naar hun ambities.

Huidig voorzitter Bruno Tobback heeft geen goed gevoel bij de ‘vuile oorlog’ van de jongste weken. Maar noch hij, noch uitdager John Crombez is van het soort dat zich makkelijk opzij laat zetten. Noest tegen de perceptie in kreeg Tobback 47 afdelingen achter zich, goed voor bijna zesduizend leden. Crombez komt met 93 afdelingen krachtiger aan de start. Zij vertegenwoordigen meer dan 21.000 leden. Allemaal hebben ze een ticket voor de grootste boksmatch bij SP.A in jaren. ‘En ik geloof niet dat het zal stilvallen.’

De Standaard interviewde zowel John Crombez als Bruno Tobback en kreeg verrassend tegenstrijdige antwoorden te horen. Vooral de vraag of Bruno Tobback ooit aan John Crombez heeft gevraagd om zich niet kandidaat te stellen, blijkt een heikel punt te zijn in de discussie.

Aan Crombez: Heeft iemand u gevraagd om geen kandidaat te zijn?

'Jawel, Tobback zelf. Zijn vraag was geen verrassing. Ik wist dat hij de ambitie had om voorzitter te blijven. Ik heb nee geantwoord. Hopelijk was deze repliek voor hem aanvaardbaar.
John Crombez
Kandidaat-voorzitter SP.A

Aan Tobback: U heeft John Crombez wel gevraagd om niet op te komen.

'Dat heb ik nooit gedaan.
Bruno Tobback
Kandidaat-voorzitter SP.A

Crombez bevestigt het nochtans.

'Ik heb met John verschillende gesprekken gehad na de verkiezingen. Laten we praten, heb ik gezegd. Veel is daar nooit uit gekomen, tot mijn spijt overigens. That’s it. Ik blijf bij wat ik toen gezegd heb, dat de partij er geen belang bij heeft om zichzelf eerst de put in te praten. We moesten onze verontwaardiging over de regering tonen, niet met onszelf bezig zijn. En een Vande Lanotteke doen, daar had ik evenmin behoefte aan. We moeten er hoe dan ook samen door.
Bruno Tobback
Kandidaat-voorzitter SP.A

Meer pittige uitspraken, pogingen tot verzoening en ambities van Tobback en Crombez lezen? 

Het interview met Crombez

Het interview met Tobback